Programul Prima Casă. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Vom merge pe același același concept
Dumitru Nancu, directorul...
”În 2018, am finalizat una dintre cele mai ample campanii de monitorizare realizată vreodată de ANCOM. Este vorba despre campania de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localităţi, în care domiciliază peste 19,8 milioane din totalul de 20,1 milioane de cetăţeni ai României. Am verificat în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puţin 98% din populaţia României. 2018 fost un an încărcat pentru noi din punctul de vedere al monitorizării pieţei de comunicaţii electronice şi de servicii poştale, concretizat în efectuarea a 3.868 de controale şi aplicarea a 110 amenzi în valoare totală de 2.428.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeau, preşedintele ANCOM.
Pe piaţa de comunicaţii electronice, în anul 2018, ANCOM a efectuat 2.728 de acţiuni de control, contravenienţii primind 203 notificări, 391 de avertismente şi 89 de amenzi contravenţionale, în cuantum de peste 2,3 milioane de lei. Telekom Romania Mobile Communications a primit cea mai mare amendă de pe piaţa de comunicaţii electronice, în cuantum total de 1,1 milioane de lei, din care 600.000 de lei pentru indisponibilitatea reţelei, ca urmare a celui mai grav incident de securitate înregistrat pe piaţa comunicaţiilor electronice din România şi 500.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiei de a păstra log-urile de reţea la nivelul de granularitate prevăzut în licenţă.
Sancțiuni pentru portarea numerelor și roaming
De asemenea, ANCOM a aplicat furnizorilor de servicii de telefonie 19 amenzi contravenţionale în cuantum total de 155.000 de lei, în principal pentru încălcarea obligaţiilor privind portabilitatea numerelor şi serviciile de roaming. Un număr de 26 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 240.000 de lei au fost aplicate de ANCOM şi furnizorilor de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor sau a condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice
Potrivit sursei citate, în cursul anului 2018, furnizorii de reţele de tip CATV au primit 33 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 237.500 de lei pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în Autorizaţia Generală, în timp ce alte nouă amenzi de 72.000 de lei au fost aplicate operatorilor de radiocomunicaţii.
"Neregulile cel mai des întâlnite în cadrul acestor controale au constat în nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), precum şi cele referitoare la operarea staţiilor de radiocomunicaţii", precizează autoritatea.
Citește și: ANCOM despre licitația pentru implementarea 5 G. Când va fi gata
Statistica ANCOM relevă, totodată, că pe piaţa echipamentelor radio s-au efectuat 745 de controale, în urma cărora au fost aplicate 65 de avertismente şi 14 amenzi contravenţionale în valoare de 63.500 de lei, cea mai mare amendă (25.000 de lei) fiind aplicată societăţii Glass Protection SRL într-un caz de publicitate şi punere la dispoziţie pe piaţă a unor echipamente de bruiaj (jammere) care produc interferenţe prejudiciabile în spectru, deoarece acestea sunt interzise pe teritoriul României.
În ceea ce priveşte piaţa serviciilor poştale, ANCOM a efectuat, anul trecut, 395 de acţiuni de control, fiind aplicate 55 de avertismente şi şapte amenzi contravenţionale, în cuantum de 60.000 de lei. Cea mai mare amendă aplicată pe piaţa de profil (25.000 de lei) a vizat Compania Naţională "Poşta Română", pentru nerespectarea condiţiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenţă internă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dumitru Nancu, directorul...
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...