Carlos Ghosn a demisionat de la conducerea Renault. Ce urmează

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Renault nu mai are un director general
Renault nu mai are un director general
Preşedintele director general al Renault, Carlos Ghosn, a demisionat din funcţiile deţinute la producătorul auto, a anunţat joi ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, într-un interviu acordat postului Bloomberg Television, la forumul economic mondial de la Davos, transmit DPA şi Reuters. 

"Carlos Ghosn tocmai a demisionat noaptea trecută", a declarta Le Maire. 

O reuniune a Consiliului de Administraţie al Renault este programată să aibă loc la ora locală 10:00 (09:00 GMT) la sediul companiei de la Boulogne-Billancourt, în apropiere de Paris. 

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că postul de preşedinte director general deţinut în prezent de Ghosn la Renault ar urma să fie scindat în două: pe de o parte, postul de director general executiv va fi preluat de Thierry Bolloré, actualul număr doi de la Renault, în timp ce Jean-Dominique Senard, actualul preşedinte al Michelin, va prelua postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie al producătorului auto francez. 

Renault a confirmat că această reuniune va avea loc, dar nu a dorit să comenteze informaţiile care circulă în presă referitoare la persoanele care îl vor înlocui pe Carlos Ghosn. 

Citește și: Cazul Carlos Ghosn. Cine i-a finanțat proprietățile imobiliare

Acesta a fost arestat în Japonia pe 19 noiembrie 2018, fiind bănuit de o serie de nereguli financiare în calitate de preşedinte al constructorului auto japonez Nissan, partenerul Renault. Tribunalul din Tokyo a respins, marţi, o nouă cerere de eliberare pe cauţiune depusă de Carlos Ghosn. Această decizie creşte posibilitatea ca Ghosn să rămână în arest până la proces şi pune noi presiuni asupra Renault pentru a-l înlocui. 

Numele vehiculate pentru șefia Renault

Preşedintele Michelin ar fi "un excelent preşedinte" al Renault, iar rolul său va fi să consolideze alianţa cu Nissan şi Mitsubishi, a apreciat marţi Bruno Le Maire. 

Acesta a adăugat că statul francez, cel mai mare acţionar de la Renault, controlând 15% din capital şi aproape 22% din drepturile de vot, pledează pentru separarea postului de director general de cel de preşedinte al Consiliului de Administraţie. 

"Preşedintele se ocupă de strategia pe termen lung, directorul general este responsabil de operaţiunile de zi cu zi ale companiei", a precizat Bruno Le Maire. 

Thierry Bolloré, adjunctul lui Carlos Ghosn începând din 2018, ocupă încă din luna noiembrie postul de director general interimar la Renault. În vârstă de 55 de ani şi puţin cunoscut de publicul larg, Bolloré este un bun cunoscător al Asiei şi Japoniei, iar numirea sa în postul de CEO va asigura continuitatea grupului Renault, o companie la care lucrează din 2012, când a venit de la producătorul de componente auto Faurecia. 

Citește și: Francezii neagă fuziunea dintre Renault și Nissan

Noua conducere de la Renault va avea misiunea delicată de a relansa alianţa Renault-Nissan, crucială pentru ambii parteneri. Însă nu se pune problema, cel puţin pentru moment, să modifice structura alianţei bazată pe participaţii încrucişate şi condusă de o societate înregistrată în Olanda, RNBV, a cărei preşedinţie revine de drept unui manager de la Renault. 

O veste bună este faptul că, după 14 ani la vârful Renault, Carlos Ghosn va lăsa compania într-o situaţie fianciară bună, în condiţiile în care, sub conducerea sa, vânzările mondiale ale grupului au crescut cu peste 50%, până la aproape patru milioane de vehicule prin dezvoltarea pe segmentul low-cost, graţie mărcilor Dacia şi Lada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel