Sectorul de creștere al ovinelor și caprinelor ar putea dispărea în câțiva ani dacă se continuă în acest fel, cred doi experți în creșterea oilor din Bulgaria. Este vorba despre Vasil Nikolov din orașul Zemen și Boyko Sinapov din Kardzhaliysko, care se află și în consiliul de conducere al Uniunii Crescătorilor Bulgari de Vite.
Ambii sunt convinși că eșecul afacerilor lor autohtone a fost planificat și provocat de intrarea Bulgariei în UE. Conform acestora, după aderare, administrația a lucrat împotriva producătorilor de carne și lapte bulgari și nu i-a sprijinit.
„Copiii noștri în viitor vor mânca insecte și viermi. în locul cărnii delicioase care se poate produce la ţară”, a comentat Vasil Nikolov pentru Sinor.bg, citat de Agrointel.ro
Cei doi fermieri cred că eșecul de pe piața internă a fost generat și de practica lanțurilor comerciale care, prin miile lor de cerințe suplimentare pentru producătorii autohtoni, au eliminat fructele și legumele produse în țară din rețelele de magazine. Acum, se tem că vine și rândul industriei de carne și lapte.
„Cu o lună înainte de Paște, comerțul cu miei bulgărești nu merge deloc bine și, în același timp, exportul de carne congelată din Macedonia de Nord este deja în curs de negociere”, a spus Boyko Sinapov (cu ani în urmă, acest import era din România).
Fermele de ovine din Bulgaria spun că un preț corect pentru mieii în viu din acest an este de 12 leva (30,24 lei), pentru că doar așa și-ar putea acoperi costurile. În acest moment însă, comercianții dau oferte mult mai mici – între 8 și 9 leva (20-23 lei) pe kg.
Carnea de miel în România a ajuns la prețuri prohibitive
Sărbătorile pascale nu vor mai aduce profituri crescătorilor de oi după ce prețurile au urcat la cel mai mare nivel din ultimii ani.
Oamenii se tem că vor rămâne cu animalele nevândute, în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, iar unii dintre consumatori nu vor mai alege stânele, ci supermarket-urile. În plus, la stâne nu se pot deschide centre de sacrificare pentru că trebuie îndeplinite mai multe cerinţe impuse de Direcţia Sanitar-Veterinară.
Scăderea puterii de cumpărare îi va face pe mulţi giurgiuveni să renunţe la carnea de miel pentru masa de paşte. În județul Giurgiu, prețul kilogramului de miel a ajuns la 55 leu/kg, motiv pentru care puțini se vor încumenta să mai cumpere acest sortiment de carne.
Unii crescători spune că după ce au urcat costurile energiei, furajelor este normal ca și carnea de miel să fie mai scumpă față de anul trecut, aceștia sperând că anul acesta să poată vinde cu 35 - 40 lei kilogram.
Chiar și pe site-urile de anunțuri, prețul cărnii de miel nu coboară sub 40 de lei per kilogram.
Fermierii speră să încaseze 25 de lei pe kilogram pentru mielul viu şi 45 de lei pe kilogram pentru cel tăiat, acesta fiind prețul la care găsim carnea de miel în piețe. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...