Documente uitate printre obiecte de mobilier stricat
Într-o încăpere prăfuită a arhivei Curții Supreme din Buenos Aires, destinată depozitării mobilierului stricat, au fost descoperite recent 12 cutii sigilate, pline cu documente naziste, relatează Reuters. Printre ele: fotografii rare cu Adolf Hitler și peste 5.000 de carnete roșii de membru, ștampilate cu svastica, aparținând Frontului German al Muncii și Asociației Germane a Sindicatelor – două organizații naziste care au funcționat inclusiv pe teritoriul Argentinei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Descoperirea a fost făcută publică la începutul lunii mai, însă cutiile, spun unele surse din interiorul sistemului judiciar, au fost văzute încă din anii ’70. Cum de au rămas atâtea decenii ascunse este una dintre întrebările incomode la care Curtea refuză să răspundă.
Un apel discret și un moment de cumpănă
Silvio Robles, șeful de cabinet al președintelui Curții Supreme, a fost cel care, în prag de An Nou, a decis să ceară sfatul rabinului Eliahu Hamra, liderul centrului evreiesc principal din Argentina. Îngrijorat de implicațiile politice și istorice ale găsirii acestor documente, Robles a dorit ca deschiderea cutiilor să se facă în prezența comunității evreiești. Pe 9 mai, împreună cu Jonathan Karszenbaum, directorul muzeului Holocaustului din Buenos Aires, și cu președintele Curții, Horacio Rosatti, cutiile au fost deschise oficial.
„Nu puteam nici măcar să-mi înregistrez propriile emoții din cauza stranietății momentului”, a spus Karszenbaum, nepot al unor supraviețuitori ai Holocaustului.
Argentina și trecutul incomod cu naziștii
Descoperirea survine într-un moment în care președintele Javier Milei, cunoscut pentru susținerea sa față de Israel și interesul personal pentru iudaism, a deschis publicului accesul la sute de documente declasificate despre activitățile naziste în țară. Emiliano Díaz, purtător de cuvânt al guvernului, a subliniat: „Guvernul Argentinei este hotărât să aducă la lumină aceste aspecte ale trecutului nostru.”
Argentina, țară cu cea mai mare comunitate evreiască din America Latină, a fost și un refugiu cunoscut pentru criminali de război naziști. Adolf Eichmann și Josef Mengele au ajuns aici după 1945, protejați de regimul Perón.
Carnetele, nava japoneză și raidul uitat
Potrivit Curții Supreme, materialele au ajuns în Argentina în 1941, la bordul unei nave japoneze, sub forma unui transport de 83 de pachete trimise de ambasada Germaniei din Tokyo. Acestea au fost confiscate de vama argentiniană, de teama unor implicații asupra neutralității țării în război. Însă istoricul Julio Mutti susține că acea poveste este un amestec între două episoade separate: sosirea navei și un raid efectuat la o lună distanță asupra unor organizații naziste clandestine.
În realitate, potrivit unei investigații din ziarul La Prensa din 1941, carnetele au fost găsite în timpul descinderilor asupra Asociației Germane a Sindicatelor și altor organizații naziste din Buenos Aires, care continuau să opereze în ciuda interdicției oficiale.
De ce au rămas ascunse atâta timp?
Carnetele roșii au fost văzute de mai multe persoane în ultimele decenii. Un arhivist spune că le-a descoperit acum zece ani, iar un jurist din Buenos Aires, Alberto Garay, își amintește cum le-a văzut încă din anii '70: „Erau legate cu sfoară și aveau svastici imprimate. Am întrebat: 'Ce aveți aici?' și mi s-a răspuns: 'Nu atinge!'”.
Motivul pentru care Curtea nu le-a făcut publice mai devreme rămâne neclar.
O piesă de puzzle, chiar și după 80 de ani
În iunie, Curtea a anunțat că documentele sunt în curs de digitizare și catalogare. Istoricii consultați de Reuters sunt de părere că materialele nu aduc informații cu totul noi, dar completează imaginea legăturilor dintre regimul nazist și comunitatea germană din Argentina.
„Pentru istorici, fiecare piesă de mozaic contează”, a spus Holger Meding, de la Universitatea din Köln.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rabla Auto continuă și în 2025,...
De la 1 iulie 2025, odată cu...
Peste 34.000 de locuri de muncă...
Cursul de schimb anunțat...
Persoanele impozabile care vor...
Guvernul României se alătură...
Rețeaua de drumuri naționale ar...
Prețurile carburanților în...
Legea privind actualizarea...
Premierul Ilie Bolojan a...
În ziua de 14 iulie 2025, la...
Ministerul Afacerilor Interne,...
Statul reia sprijinul pentru...
Într-un moment în care lumea se...
Judecătorii CCR ar putea rămâne...
România nu pierde niciun euro...
Banca Națională a României a...
Piața de capital românească a...
e-Factura, amânată pentru micii...
Ministrul Finanțelor anunță...
Vijeliile au făcut ravagii:...
AUR atacă la Curtea...
Printre cele mai sensibile...