Cartel bancar. Se investighează tranzacționarea suspectă a bondurilor guvernamentale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Subsidiarele Alpha Bank au un nou sef
Subsidiarele Alpha Bank au un nou sef
În perioada 2007 - 2012, opt bănci ar fi format un cartel în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro, inițial fiind în discuție doar patru. Cea care lansează acuzația este Autoritatea antitrust din Uniunea Europeană.

Numele celor opt bănci nu sunt făcute publice momentan, dar sunt cu siguranță în top 10 european.

Informaţii sensibile din punct de vedere economic au fost schimbate între traderi care au coordonat strategii de tranzacţionare a bondurilor denominate în euro.

Încalcarea reglementările UE poate costa companiile până la 10% din cifra lor globală de afaceri.

"Comisia Europeană apreciază că cele opt bănci au format, în perioada 2007 - 2012, un cartel menit să distorsioneze concurenţa când achiziţionau şi tranzacţionau bonduri guvernamentale europene. Traderii angajaţi de bănci au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere economic şi au coordonat strategii de tranzacţionare a bondurilor. Aceste contacte ar fi avut loc în special, dar nu exclusiv, prin camere virtuale online", spun oficialii UE.

Inițial era vorba doar de 4 bănci, dar suspiciunile au mers către un număr mult mai mare de instituții bancare ce s-ar fi înțeles pentru acest tip de tranzacții.

Perioada 2007 - 2012 a fost una de intensă activitate în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro, unele guverne având probleme cu serviciul datoriei.

Interesant este faptul că deși nu s-au comunicat nume, Deutsche Bank, Credit Agricole şi Credit Suisse au dat publicităţii comunicate în care susţin că vor coopera la această anchetă.

Citește și: Împrumuturi iefine către bănci. Cine le acordă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel