Cartelul agențiilor de turism. Eximtur: Am avut doar un rol pasiv, dar acceptăm amenda

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Consiliul Concurenței a amendat 13 agenții de turism cu 11,5 milioane de lei
Consiliul Concurenței a amendat 13 agenții de turism cu 11,5 milioane de lei
Eximtur, una dintre cele 13 companii de turism amendate de către Consiliul Concurenței pentru un schimb de informații pentru a împiedica scăderea preţurilor produselor sau a pachetelor turistice comercializate, susține că nu a avut decât un rol pasiv în înțelegerea dintre companii, care a constat doar în faptul că nu s-a delimitat public de e-mailurile primite de la alte companii privind organizarea pachetelor de bilete pentru avioane charter. Eximtur susține că nu a folosit informațiile astfel obținute pentru activitatea companiei.

Președintele companiei, Lucia Nora Morariu, precizează că Eximtur nu a fost turoperator al pachetelor charter care au fost investigate de către Consiliul Concurenței. ”Eximtur a acționat exclusiv ca revânzător și nu a avut niciodată contracte cu companiile aeriene pentru locuri în avioane charter, astfel că nu a fost în măsură să împartă locuri în avioane charter cu alte agenții. Cu toate acestea, autoritatea de concurență a considerat că nedelimitarea publică a Eximtur față de e-mailuri emanând de la alte întreprinderi, conținând subiecte apreciate ca fiind sensibile, referitoare la organizarea pachetelor charter, este suficientă pentru a constitui o formă de încălcare a legii chiar și de către un operator de bună-credință”, se arată într-un comunicat al companiei.

Citește și:

13 agenții de turism, amendate cu 11,5 milioane de lei

Mai mult, Eximtur și-ar fi stabilit strategia în mod independent de informațiile schimbate între celelalte companii sancționate, chiar dacă știa despre acest schimb.

”Pe parcursul investigației, Eximtur a înteles că, potrivit Legii Concurenței, nedelimitarea publică poate fi considerată încălcare, aspect necunoscut de companie până la acel moment. În acest context, pentru a nu prelungi această acțiune, care durează de mai bine de trei ani, compania și-a asumat consecințele nedelimitării publice față de informațiile respective și a acceptat plata amenzii”, mai transmite compania.

Cartelul a funcționat trei ani

Consiliul Concurenţei a sancţionat 13 agenţii de turism şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cu amenzi în valoare circa 11,5 milioane de lei (aproximativ 2,45 milioane euro), pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice prin agenţii de turism, a anunţat, luni, instituţia.

Conform autorităţii de concurenţă, în perioada iunie 2013 - septembrie 2016, un număr de 13 agenţii de turism şi-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor sau a pachetelor turistice comercializate.

Din totalul amenzilor de 11,5 milioane de lei, cea mai mare sancţiune a fost aplicată Touring Europabus România, în valoare de 5,397 milioane lei, urmată de Prestige Tours International (2,139 milioane lei), Paralela 45 Turism (1,723 milioane lei), Eximtur (685.116 lei), Happy Tour (519.597 lei), Aerotravel (400.754 lei), Prompt Service Travel Company (186.084 lei), Nova Travel (124.616 lei), Fibula Air Travel (88.310 lei), Tez Tour (55.930 lei) şi Rezeda World Travel (28.780 lei). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu

pixel