Câștigul salarial mediu net a crescut cu 70 de lei

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Bancnote
Bancnote
Sunt ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică. 

În luna septembrie 2024, câștigul salarial mediu net din România a crescut cu 70 de lei față de luna anterioară, ajungând la 5.228 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 1,4%. Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată o evoluție pozitivă și pentru câștigul salarial brut, care a crescut cu 110 lei (1,3%) față de luna august, ajungând la 8.553 lei.

Domenii cu câștiguri salariale extreme

Cele mai ridicate salarii medii nete s-au înregistrat în sectorul serviciilor de tehnologie a informației, unde salariile au ajuns la 11.626 lei. La polul opus, cele mai mici câștiguri au fost înregistrate în industria confecțiilor de îmbrăcăminte, unde salariul mediu net a fost de 3.016 lei. Această diferență subliniază inegalitățile salariale dintre diverse sectoare economice, de la domenii cu valoare adăugată ridicată, precum IT-ul, până la industriile de manufactură, unde salariile sunt încă mult sub media națională.

Creșteri salariale în majoritatea sectoarelor economice

În cea mai mare parte a sectorului economic, câștigurile salariale medii nete au crescut comparativ cu luna august, fenomen datorat în special acordării de prime ocazionale, cum ar fi primele trimestriale sau anuale, recompensele pentru performanțe excepționale sau primele cu ocazia unor evenimente speciale, cum ar fi „Ziua petrolistului”. INS explică aceste creșteri și prin sporirea realizărilor de producție și a încasărilor în funcție de contracte și proiecte, aspecte care au adus venituri mai mari pentru angajați în septembrie.

Creșteri notabile în extracția de petrol și gaze

Cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, unde câștigurile au crescut cu 13,3%, și în fabricarea produselor din cocserie și din prelucrarea țițeiului, care au înregistrat o creștere de 12,7%. Aceste evoluții sunt influențate de cererea crescută din sectorul energetic, unde productivitatea și contractele de pe piețele externe au contribuit la majorări salariale semnificative.

Scăderi salariale în sectorul financiar

La polul opus, unele sectoare economice au înregistrat scăderi ale câștigurilor salariale medii nete. Cea mai mare scădere a fost consemnată în activitățile auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, unde salariile au scăzut cu 11,6%. Scăderea este explicată prin lipsa primelor acordate în lunile precedente, precum și prin încasările mai mici rezultate din contractele în derulare, care au influențat nivelul câștigurilor pentru angajații din acest sector.

Creștere anuală semnificativă

Comparativ cu luna septembrie a anului trecut, câștigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%, indicând o evoluție pozitivă pe termen lung a salariilor în România. Această creștere arată o adaptare a salariilor la condițiile economice actuale și la inflația înregistrată pe piața locală, având ca rezultat o îmbunătățire a puterii de cumpărare a angajaților.

Indicele câștigului salarial real

Conform INS, indicele câștigului salarial real, care reflectă puterea de cumpărare ajustată la inflație, a fost de 108,8% în luna septembrie 2024 față de aceeași lună din 2023 și de 101,1% față de luna august a acestui an. Comparativ cu luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 251,2%, ceea ce înseamnă o creștere a puterii de cumpărare cu 2,5 puncte procentuale față de luna august 2024. Aceste date evidențiază o evoluție pozitivă a salariilor reale în raport cu inflația și cu costurile de trai, indicând o îmbunătățire a condițiilor de viață pentru angajați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel