Cât au costat atacurile cibernetice în 2021
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Atacurile cibernetice costă enorm companiile
Atacurile cibernetice costă enorm companiile
Aproape o treime (32%) dintre organizaţiile globale, vizate de un atac cibernetic în 2021, au fost de acord să plătească o răscumpărare hackerilor, iar 72% dintr-un total de 20.000 de incidente analizate au vizat sectorul apărării şi administraţiile publice, arată datele centralizate în documentul intitulat "Manualul Ameninţărilor Cibernetice 2022", publicat de unul dintre liderii globali în tehnologii avansate care investeşte în inovare digitală.

Conform Thales, care citează statistica Agenţiei pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franţa (ANSSI), în perioada 2020 - 2021, în Europa, numărul atacurilor cibernetice s-a majorat de 37,7%,

De asemenea, numărul tot mai mare de organizaţii care sunt de acord să plătească o răscumpărare pentru a-şi recupera datele după un atac sugerează că departamentele juridice joacă un rol crucial. Astfel, în 2021, o pondere de 32% dintre organizaţiile vizate de un atac cibernetic au fost de acord să plătească o răscumpărare hackerilor, faţă de 26% în 2020. Un exemplu este cel al unui grup de hackeri care a reuşit să extorcheze 180 de milioane de euro de la victimele unui singur atac cibernetic.

Potrivit Manualului Ameninţărilor Cibernetice 2022, aproape trei sferturi (72%) dintre cele 20.000 de atacuri analizate de Thales au vizat sectorul apărării şi administraţiile publice, în timp ce 62% s-au adresat sectorului telecomunicaţiilor.

Specialiştii subliniază o creştere, în ultimii cinci ani, a numărului de atacuri sponsorizate de state, în special în legătură cu utilizarea tot mai frecventă a programelor malware "latente".

Ce au păţit cei care au accesat linkul din SMS-urile capcană primite zilele acestea şi ce e de făcut

În acest tip de atac, hackerii instalează un virus în sistemul informatic al organizaţiei pentru a avea acces la date şi, ulterior, pot desfăşura operaţiuni de spionaj pe termen lung, care sunt mai periculoase prin definiţie. Malware-ul latent poate rămâne nedetectat în sistemele unei organizaţii pentru o perioadă cuprinsă între doi ani şi mai mult de un deceniu. Acest tip de atac devine din ce în ce mai răspândit pe măsură ce companiile private colaborează mai strâns cu agenţiile guvernamentale pentru a contracara ameninţările cibernetice şi pe măsură ce hackerii devin mai bine organizaţi. În prezent, din ce în ce mai multe guverne îşi externalizează activitatea cibernetică", se menţionează în document.

Divizia CTI a Thales a publicat ediţia 2022 a raportului Thales Cyberthreat Handbook, cu detalii despre amploarea acestor atacuri şi despre modul în care sunt organizate grupurile de hackeri. În ultimii cinci ani, experţii companiei au analizat peste 20.000 de atacuri în nouă zone geografice şi 16 domenii de activitate.

Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global în tehnologii avansate care investeşte în inovare digitală: conectivitate, Big Data, Inteligenţă Artificială, securitate cibernetică şi tehnologie cuantică.

Compania are 81.000 de angajaţi în 68 de ţări, iar în 2021 a generat vânzări de 16,2 miliarde de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel