Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Cursul aurului s-a menținut pe o linie chiar modestă în ultimele luni, în pofida tuturor turbulențelor, prețul „relicvei barbare” pierzând aproape 10% de la vârful înregistrat în mai, când a trecut pragul psihologic de 2.000 de dolari/uncie. Ce a ținut în frâu o evoluție mai agresivă? Creșterea ratelor obligațiunilor de stat pe termen lung în Statele Unite, care a intervenit pe fondul unor nevoi de împrumut peste așteptări. Aurul a suferit, de asemenea, din cauza dolarului mai puternic față de alte valute importante.
Totuși, privind lucrurile în ansamblul lor, aurul a afișat, în ultimii 20 de ani o performanță impresionantă, prețul său crescând de 5,5 ori (în euro). Dacă prețul aurului tinde istoric să se miște invers față de ratele reale și de dolar, pe o perioadă foarte lungă metalul prețios constituie o investiție esențială, un adevărat depozit de valoare, un tampon împotriva impactului inflației și a erodării inexorabile a valorii principalelor monede (euro, yen, dolar etc.).
Pe lângă lingouri și monede - vehicule tradiționale de investiții preferate - aurul este, de asemenea, utilizat pe scară largă de creatorii de bijuterii, dar și în industrie. În special în electronică, aurul beneficiază de „conductivitate excepțională” și durabilitate bună (fără coroziune): oferă contacte robuste și durabile între componentele electronice. Aurul este prezent și în circuitele imprimate.
Metalul galben este folosit, printre altele, în smartphone-uri (până la 25 mg per dispozitiv), care au devenit obișnuite în ultimele decenii. În timp ce peste 8 miliarde de smartphone-uri sunt în circulație și se preconizează că vor fi vândute 1,23 miliarde în acest an, 200 de tone de aur sunt utilizate în prezent în compoziția smartphone-urilor noastre (la nivel global), cu o valoare de piață asociată de aproximativ 11 miliarde de euro.
Citește și Ce se întâmplă pe piața aurului, incapabilă să-și găsească un echilibru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...