Cât bacşiş trebuie lăsat dacă mergi în vacanţă în Europa

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cât bacşiş trebuie lăsat dacă mergi în vacanţă în Europa
Cât bacşiş trebuie lăsat dacă mergi în vacanţă în Europa
Cât bacşiş trebuie lăsat dacă mergi în vacanţă în Europa. Atunci când ne hotărâm să vizităm o altă ţară, ne întrebăm care este valoarea tipsului pe care ar trebui să o dăm persoanei care ne ajută ori cu servirea mesei, ori cu bagajele.

Pentru turiști, eticheta locală este adesea o preocupare, iar cercetarea bacșișului în Europa sau în alte destinații din întreaga lume este un pas firesc în planificarea călătoriei perfecte. Vestea bună este că înțelegerea culturii bacșișului în națiunile europene este destul de simplă și, în general, vă veți descurca atât timp cât urmați aceste sugestii utile despre cum să lăsați un bacșiș în Europa, potrivit autoeurope.com.

În mod normal, în restaurantele europene, se lasă un bacșiș de 5-10% din suma totală a notei de plată. În funcție de țară, procentul de 10% ar putea fi considerat chiar generos. Pe de altă parte, este necesar să faceți acest lucru dacă ați fost servit de un chelner, nu vă simțiți obligat să o faceți atunci când ați mers la un restaurant de tip auto servire.

În principiu, obiceiul este să rotunjiți suma. Sursa citată mai arată că, dacă aveți un tarif puțin peste 15 euro, ar trebui să lăsați 16 euro. Pe de altă parte, dacă este o cursă mai lungă, de exemplu 84 de euro, ar trebui să lăsați 90 de euro.

Pe de altă parte, din nou, depinde de la caz la caz. De exemplu, dacă șoferul a luat-o pe scurtătură ca să ajungeți mai repede la aeroport, sau v-a ajutat cu bagajele, atunci câțiva bani în plus vor fi apreciați. La polul opus, dacă a ocolit ca să crească tariful, nu ar trebui să vă simțiți obligați să lăsați ceva în plus.

Dacă vă cazați la orice hotel din Europa și există un angajat care vă ajută cu bagajele, ar trebui să îi lăsați un euro pentru fiecare bagaj cărat. De asemenea, la finalul sejurului, puteți lăsa câțiva euro în cameră pentru a mulțumi personalului care s-a ocupat de curățenie.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel