Cât costă cele 200 de rachete Patriot pe care le cumpără România
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rachetă
Rachetă
România achiziționează 200 de rachete Patriot printr-un program comun la nivel NATO.

Ministerul Apărării Naționale salută semnarea de către Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency / NSPA) a contractului de achiziționare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei.

În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

În cadrul acestei achiziții multinaționale consolidate, care utilizează principiile Inițiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziționa un număr de 200 de rachete PAC-2 GEM-T. Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a obținut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziții, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,09 mld EUR, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS.

„Această achiziție demonstrează că Alianța are soluții adecvate și adaptate situației de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliați, și un exemplu de dezvoltare a capacităților de producție pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei”, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul Tîlvăr a arătat că pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, Ministerul Apărării Naționale va continua demersurile pentru achiziția de echipamente militare și muniții de ultimă generație.

„Programele de înzestrare aflate în derulare sau în pregătire vor contribui la dezvoltarea şi menţinerea de către Armata României a unor capabilităţi de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente. România își îndeplinește cu consecvență angajamentele asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE și contribuie la implementarea unor măsuri eficiente pentru descurajarea oricărei agresiuni la adresa spațiului euroatlantic şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate”, a menționat Angel Tîlvăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel