Cât costă să dormi liniştit în închisorile din Rusia?
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Deţinuţii şi rudele acestora susţin că, pentru a avea o viaţă liniştită după gratii, sunt obligai să platească angajaţilor închisorii. Corespondenţii BBC au stat de vorbă cu unele dintre persoanele implicate şi a aflat că pentru banii îi ajută pe cei condamnaţi, pe drept sau nedrept nu contează, să scape de o viaţă de adevărat coşmar. 

BBC şi-a construit reportajul în jurul mai multor cazuri, unde, fireşte, a schimbat numele personajelor. Mama lui Nazir, un tânăr condamnat la mulţi ani pentru omor, faptă pe care nu o recunoaşte i-a scris preşedintelui Vladimir Putin relatându-i despre fărădeligile din penitenciarul unde fiul ei îşi ispăşeşte, de 12 ani deja, pedeapsa. Rudele nu au trimis însă scrisoarea, temându-se de ceva şi mai rău. 

În vara anului 2016, Nazir a depus o cerere pentru eliberare condiţionată, arătând că, în opt ani, nu avusese nici o mustrare, dar fusese lăudat de nenumărate ori pentru comportament său. Se pare însă că a fost o mare greşeală. Pentru că, puţin înainte ca judecătorii să dezbată solicitarea lui, şefii închisorii i-au dat de înţeles că fără să dea ceva, nu va obţine nimic. Printre altele, ei cereau achitarea notei de plată pentru asfaltarea curţii instituţiei. 

Nedispunând de suma necesară, mama a refuzat că dea bani. Iar pentru fiul ei a început calvarul. “Vrei să trăieşti liniştit? Toţi vor să mănânce!”, i-a spus lui Nazir unul dintre supraveghetorii lui. Peste câteva zile, instanţa i-a respins cererea. Tânărul a fost băgat la izolare. Apoi, timp de două luni a fost mutat în diferite sectoare ale închisorii cu un regim de detenţie mai greu. 

A intrat în greva foamei, dar medicii de la spitalul penitenciarului i-au întocmit un raport, afirmând că se preface. “Nu ai vrut cu frumosul? O să vezi tu!”, i-au spus şefii la revenirea în celulă. A fost trimis la carceră. Într-o bună zi, unul dintre mai marii închisorii a venit la el şi i-a spus că, pentru a fi lăsat în pace, trebuie să dea 4,5 milioane de ruble (circa 64.000 de dolari). “Sunt nouă oameni, deci pentru fiecare în jur de 500.000 de ruble”, i-a explicat lui Nazir acelaşi şef. 

“Pentru ce?”, i-a întrebat deţinutul. “Pentru ca nimeni să nu te mai atingă vreodată nici cu o vorbă proastă. Mai ai un an jumatate. Nu ar fi păcat?”, a venit răspunsul. Familia s-a agitat, cu greu au vândut un apartament, dar nu au strâns decât 3 milioane de ruble. Şefii închisorii nici nu au stat de vorbă. Nazir a fost din nou trambalat de colo-colo, ţinut în cele mai umile condiţii. Pănă când un oficial i-a apărut din nou în cale. A cerut doar 300.000 de ruble. Numai pentru el. Iar banii i-au fost livraţi, ascunşi într-un porc îngheţat bocnă, “cumpărat din portbagajul unei maşini”. 

Şi, într-adevăr, Nazir nu a mai fost deranjat aproape o jumătate de an. Apoi, familia s-a văzut iar nevoită să scoată bani din buzunar: ba 200.000 de mii pentru soţia unui supraveghetor care îşi dorea o bijuterie, ba alte 150.000 pentru rechitele copiilor mai multor angajaţi din închisoare. Şi aşa mai departe. Nazir este şi acum după gratii. E adevărat, conducerea penitenciarului s-a schimbat. Unele zvonuri au ajuns până departe. 

Aleksandr, alt deţinut, povesteşte că şi lui i s-au cerut bani. “De cele mai multe ori ni se spunea că e vorba de o acţiune umanitară: ba că unii au nevoie de materiale de construcţii, de bani, de tablete sau cine mai ştie ce”, a detaliat el. “Le dai şi te lasă în pace două săptămâni, chiar o lună, în funcţie de ce au nevoie şi de planul pe care îl au de îndeplinit... După care încep din nou”, a continuat el. 

“La noi erau la mare căutare electrocasnicele: o plită electrică, un cuptor cu microunde, tot felul de aparate, servicii de masă, etc”, a adăugat soţia altui deţinut cu care au stat de vorbă corespondenţii BBC. “În altă parte cererile erau de altă natură: hârtie de scris, pixuri, copiator, tot felul de chestii din astea”. Există, de asemenea, peninciare unde angajaţii vor ciment, vopsele, perdele, cearceafuri, chiar şi papuci de casă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel