În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Mediul rural din Spania este plin de astfel de sate abandonate precum Acorrada, care sunt scoase la vânzare după ce proprietarii le-au abandonat. Pentru guvernul premierului Pedro Sanchez, care a făcut din oprirea depopulării rurale o prioritate la venirea la putere anul trecut, astfel de eforturi pot pune capăt deşertificării rurale înainte de a deveni o criză teritorială.
Străinii aventuroşi şi spaniolii întreprinzători încep să fie văzuţi ca o parte a soluţiei pe măsură ce încep să cumpere satele, profitând de preţurile extrem de scăzute. Aldeas Abandonadas, o agenţie imobiliară specializată pe vânzarea de sate, a reuşit să vândă anul trecut aproximativ 40 de sate, iar cumpărătorii străini au fost responsabili pentru 90% din tranzacţii. Recent agenţia imobiliară a primit un impuls după ce actriţa Gwyneth Paltrow a menţionat unul din satele din portofoliul Aldeas Abandonadas drept un posibil cadou de Crăciun.
Un număr uriaș
În prezent, există aproximativ 1.500 de sate abandonate în Spania, susţine Elvira Fafian, fondatoarea Aldeas Abandonadas. Un număr crescut din acestea sunt scoase la vânzare deoarece consiliile locale cer proprietarilor să îşi întreţină proprietăţile, iar mulţi dintre ei nu pot face acest lucru.
Citește și Oraș abandonat. De ce au fugit localnicii. GALERIE FOTO
Deşi urbanizarea care duce la golirea zonelor rurale este un fenomen general în Europa, trendul este unul dramatic în Spania. Aproximativ 53% din teritoriul Spaniei are o densitate a populaţiei de 12,5 locuitori per kilometru pătrat, unul din cele mai reduse din Europa Occidentală. Depopularea devine rapid un subiect în campania electorală pentru alegerile din aprilie, partidul de opoziţie Ciudadanos propunând recent o reducere a taxelor pentru municipalităţile cu mai puţin de 8 locuitori per kilometru pătrat.
Rata fertilităţii în Spania a fost de 1,3% în 2017, a doua cea mai scăzută din Europa, după Malta, iar decalajul dintre ratele de naştere între mediul urban şi cel rural din Spania este cel mai mare din UE. Lipsa de tineri înseamnă că populaţia nu se reface iar regiunile pierd antreprenori care ar fi putut genera locuri de muncă şi să stimuleze economia locală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...