Tanczos Barna promite o reformă fiscală fără povara unor impozite mai mari
Tanczos Barna, ministrul...
Mediul rural din Spania este plin de astfel de sate abandonate precum Acorrada, care sunt scoase la vânzare după ce proprietarii le-au abandonat. Pentru guvernul premierului Pedro Sanchez, care a făcut din oprirea depopulării rurale o prioritate la venirea la putere anul trecut, astfel de eforturi pot pune capăt deşertificării rurale înainte de a deveni o criză teritorială.
Străinii aventuroşi şi spaniolii întreprinzători încep să fie văzuţi ca o parte a soluţiei pe măsură ce încep să cumpere satele, profitând de preţurile extrem de scăzute. Aldeas Abandonadas, o agenţie imobiliară specializată pe vânzarea de sate, a reuşit să vândă anul trecut aproximativ 40 de sate, iar cumpărătorii străini au fost responsabili pentru 90% din tranzacţii. Recent agenţia imobiliară a primit un impuls după ce actriţa Gwyneth Paltrow a menţionat unul din satele din portofoliul Aldeas Abandonadas drept un posibil cadou de Crăciun.
Un număr uriaș
În prezent, există aproximativ 1.500 de sate abandonate în Spania, susţine Elvira Fafian, fondatoarea Aldeas Abandonadas. Un număr crescut din acestea sunt scoase la vânzare deoarece consiliile locale cer proprietarilor să îşi întreţină proprietăţile, iar mulţi dintre ei nu pot face acest lucru.
Citește și Oraș abandonat. De ce au fugit localnicii. GALERIE FOTO
Deşi urbanizarea care duce la golirea zonelor rurale este un fenomen general în Europa, trendul este unul dramatic în Spania. Aproximativ 53% din teritoriul Spaniei are o densitate a populaţiei de 12,5 locuitori per kilometru pătrat, unul din cele mai reduse din Europa Occidentală. Depopularea devine rapid un subiect în campania electorală pentru alegerile din aprilie, partidul de opoziţie Ciudadanos propunând recent o reducere a taxelor pentru municipalităţile cu mai puţin de 8 locuitori per kilometru pătrat.
Rata fertilităţii în Spania a fost de 1,3% în 2017, a doua cea mai scăzută din Europa, după Malta, iar decalajul dintre ratele de naştere între mediul urban şi cel rural din Spania este cel mai mare din UE. Lipsa de tineri înseamnă că populaţia nu se reface iar regiunile pierd antreprenori care ar fi putut genera locuri de muncă şi să stimuleze economia locală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tanczos Barna, ministrul...
Vladimir Putin și premierul...
Mai multe țări s-au oferit să...
BRD a transmis o notificare...
Curs valutar BNR, 23 decembrie.
Comisia Europeană a transferat noi sume către ţările UE,...
Perioada de dinaintea...
Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...
Anunţul zilei de la Cotroceni.
Moneda americană se menţine la...
Institutul Naţional de...
Liderul insulei răspunde la...
Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan,...
Grupaj de știri.
Această ajustare reflectă...
Coaliţia PSD - PNL - UDMR -...
Când ar putea fi adoptată o...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...
Preşedintele interimar al PNL,...
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...
O tranzacție de peste 5...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Președintele ales a lansat un...
Un proiect revoluționar...