Cât este amenda, dacă nu îţi funcţionează un far de la maşină
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cât este amenda, dacă nu îţi funcţionează un far de la maşină / foto: Pixabay
Cât este amenda, dacă nu îţi funcţionează un far de la maşină / foto: Pixabay
Şoferii care au probleme cu sistemul de iluminare al mașinii riscă amenzi foarte mari, pentru că se pun în pericol atât pe ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic.  

Potrivit Codului Rutier, dacă ai becurile arse, care nu funcționează corespunzător sau care nu sunt omologate, atunci riști sa fii sancționat, conform normelor în vigoare.

În 2022, punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, dar asta nu înseamnă că amenda o să fie mică.

Ce prevede legea în acest caz

Art. 101
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

11. circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc;

Art. 112

(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;

d) vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate;

Ce riscuri își asumă şoferii

Astfel, conducătorii auto care au probleme cu sistemul de iluminare şi sunt prinşi de poliţişti riscă o amendă între 870 și 1160 de lei.

Citește și: Atenție șoferi! Aceste amenzi s-ar putea DUBLA! Proiect adoptat de Senat

Proiectul, care modifică anexa 2 la OG nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a celui de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, a fost adoptat cu 92 de voturi "pentru" şi 15 "împotrivă".

"Motivul acestei iniţiative rezidă în recunoaşterea că în ultimii şase ani a crescut exponenţial numărul de abateri în acest domeniu de activitate. Considerăm că o dublare a amenzilor susţine recunoaşterea că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravenţional, motiv pentru care propunem această modificare. În consecinţă, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii susţine proiectul de act normativ în forma aprobată de Guvern", a explicat Gabor Sandor, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Care este valoarea noilor amenzi

- autoturisme: între 275 şi 550 de lei,

- vehicule de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) şi maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) - între 3.100 şi 6.200 lei, 

- vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) cuantumul sancţiunilor contravenţionale porneşte de la 5.500 lei şi ajunge la 11.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel