Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Și tot zilnic ni se spune ce viață grea o duc românii și că necazurile nu au luat sfârșit, din păcate. Firește, nimeni nu scapă ocazia să arate cu degetul spre factorii care se fac vinovați de această situație: situația economică dificilă după doi ani de pandemie, care a răvășit multe din sistemele globale, inclusiv cel al transporturilor de mărfuri, cu aruncarea în aer a lanțurilor de aprovizionare, inflația, criza energiei izbucnită anul trecut și adâncită, între timp, de tensiunile din estul Europei, războiul din Ucraina, jocurile criminale ale Rusiei și reacțiile târzii ale guvernanților noștri.
Toate acestea le știm, dar nimic din toate acestea nu au și darul de a face situația mai ușoară. Pentru că, trebuie să recunoaștem, cu sau fără ajutorul acordat statului persoanelor vulnerabile cu venituri mici, românul se descurcă greu de la o leafă la alta. Nu este, desigur, cazul tuturor, dar este cazul celor mai mulți. A celor care, din diferite motive, nu pot apela, în caz de nevoie decât la rude sau prieteni.
Redacția DCBusiness a realizat un sondaj. I-am întrebat pe cititorii noștri cât se încumetă să împrumute atunci când ajung la fundul sacului. Din cei 396 de participanți la chestionar, 92 au bifat varianta cu 100 de lei. După care cifrele diferă în funcție de sumă. Astfel, 45 dintre repondenți au ales 250 de lei, 79 indicând 300 de lei, iar 56 - 500 de lei. Cel mai trist este că 90 dintre cititorii care au participat la sondaj au bifat căsuța ”Mai mult”. Iată rezultatele sondajului:
100 de lei - 92 cititori
250 de lei - 45
300 de lei - 79
500 de lei - 56
Mai mult - 90
Citește și Vin vremuri și mai grele. Mircea Coșea: La vară, ”românii nu vor mai avea bani”
Comentând, recent, informațiile potrivit cărora s-ar pregăti o majorare a salariilor demnitarilor, profesorul de economie Mircea Coșea a recunoscut că nu înțelege ”mărirea salariilor demnitarilor. Ar trebui ridicat nivelul salariilor celor în pericol iminent!”
”Ceea ce mă deranjează nu este lipsa de transparență și, aș spune eu, această nehotărâre în a prezenta exact intențiile pe care le au (autoritățile n.r.) pentru că, oricum am lua lucrurile, din punct de vedere bugetar, lucrurile nu sunt la nivelul la care ne permitem creșterea de salarii și de pensii într-o manieră acceptabilă. Ce ne ”permitem” noi? Ne ”permitem” să facem niște creșteri de salarii la categorii privilegiate care, pe de-o parte scad încrederea în Guvern, pentru că populația așteaptă de la Guvern măsuri care să ajute întreaga populație aflată în criză și nu doar cei care sunt într-o situație politică privilegiată”.
Profesorul Coșea a declarat că i se pare imorală și injustă abordarea ”dar ceea ce cred că ar trebui să subliniez eu, ca un analist al vieții politice, este greșeala pe care o face Guvernul în momentul de față, pentru că în momentul de față este necesar să ridici nivelul de venituri unei categorii a populației care se află într-un pericol iminent. În această categorie nu este cea foarte săracă. Ea primește niște ajutoare sociale, dar cea care intră într-o zonă de sărăcie este clasa mijlocie. Dacă luăm și calculăm exact ce se va întâmpla într-o lună sau două și o să vedem că toată această avalanșă de creșteri de prețuri la energie, pentru că așa numita problema facturilor nu s-a rezolvat ea va fi în toamnă din la ordinea zilei, inflația la alimente la combustibil la carburant și așa mai departe, vom vedea că este afectat bugetul familiilor cu venituri medii sau chiar peste medie, adică clasa mijlocie”, a punctat economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...