Cât îţi ia statul într-un an, din salariu. Năsui: Atât este minimul de plată ca să vă lase statul să munciți
Autor: DCBusiness Team | 04 aug 2022, 16:41
Ciolacu: Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie
Ciolacu: Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie
Deputatul USR Claudiu Năsui a transmis un mesaj despre impozitarea muncii în România.

"12.996 de lei la stat pe an. Atât trebuie să plătiți minimum în România ca să aveți dreptul să munciți după creșterile de taxe PSD-PNL.În fiecare lună 1.083 de lei. 12.996 lei pe an.

Nu contează cât aveți salariul, atât este minimul de plată ca să vă lase statul să munciți.Dacă nu produceți suficient cât să vă permiteți să dați statului 12.996 de lei pe an, aveți trei opțiuni. Fie să munciți la negru. Fie să nu munciți deloc și să stați pe ajutoare sociale. Fie să plecați din țară să munciți altundeva unde să nu fiți jecmănit în halul ăsta de către stat.

Nu e de mirare că fix o combinație din aceste trei opțiuni o și fac mulți români. E normal. Sunt goniți din țară de către stat și împinși în afara pieței muncii.

Iar pentru PSD-PNL totul e perfect. Cei care pleacă din țară oricum nu sunt votanții lor. Cei care sunt pe ajutoare sociale devin dependenți de politic și manipulabili electoral. Deci le place. Doar cei care muncesc la negru sunt o problemă, dar o să o rezolve prin controale mai draconice și pedepse mai dure.

PSD livrează ce a promis. Au zis socialism, dau socialism. Dar celălalt partid din coaliție oare ce promitea în campanie? Pe lângă „votați PNL să scăpați de PSD”, au promis liberalism. Au tupeul să vă râdă în față și să vă zică în continuare că ei vor 'România Liberală'. Atâta mizerie umană care v-a înșelat încrederea și vă livrează numai dezastru și disperare", transmite Claudiu Năsui.

 

Citeşte şi: Vin falimente, vor fi mulți șomeri! Adrian Negrescu: ”Bomba cu ceas din creditare”

 

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit despre ceea ce a numit bomba cu ceas din sectorul de creditare, dar și despre pericolul ca, la iarnă, să plătim facturi la un preț al energiei chiar triplu față de anul trecut. 

În ceea ce privește soluțiile pe care românii le-ar putea folosi pentru a-și reduce, oarecum, ratele la creditele bancare sau chiar pentru a le micșora, Adrian Negrescu a vorbit despre două astfel de posibilități. 

Soluție de avarie 

”Prima soluție este să treacă de la ROBOR la IRCC. Este o soluție de avarie pentru perioada aceasta, dar cel puțin șase luni, nouă luni de acum înainte vor plăti rate mai mici, prin prisma faptului că IRCC-ul se actualizează mai greu, cu până la șase luni întârziere față de ROBOR, care crește de la o zi la alta, pentru ca astăzi să ajungă la 8,5%”, a spus analistul. 

O rată mai mică, pe o perioadă mai lungă

Potrivit precizărilor sale, ”o altă soluție și cred că pentru mulți dintre cei care au venit stabil și sigur, în momentul de față este cea mai bună, vizează refinanțarea creditul. Adică să meargă la bancă și să se uite și la alte oferte ale băncilor și să vadă unde există o refinanțare a creditelor, în așa fel încât să plătească o rată mai mică acum, dar pe o perioadă mai lungă de timp și cu o dobândă fixă. Este unica soluție, în momentul de față, pentru că, altfel, pentru marea majoritate a populației - și vorbim de jumătate din populația României care are un venit undeva la nivel de 2500 de lei net pe lungă - înseamnă că jumătate din venitul lor se va duce pe rata la bancă. Ceea ce înseamnă o bombă cu ceas în sectorul de creditare.

Recesiune înseamnă mulți șomeri

În urmă cu un an, doi, 2500 de lei net pe lună era un salariu decent în România, chiar dacă rata era de 800-900 de lei. Nu era o marjă foarte mare, oamenii aveau și de unde să-și plătească facturile la utilități, să-și cumpere și mâncare, mai ales că vorbim de familii unde mai există un salariu. Acum, într-adevăr, cu aceste dobânzi care cresc de la o zi la alta și care vor ajunge la 10%, a devenit o devenit o misiune imposibilă pentru mulți să-și plătească ratele. Soluția este simplă: refinanțarea credintelor. Altă variantă nu au, dincolo de a trece la IRCC, dar IRCC-ul nu îi va salva, cel puțin în perspectiva anului 2023. Pentru că, să nu uităm, dincolo de toate aceste probleme legate de inflație, de rata dobânzilor, ne așteaptă și o perioadă de recesiune. Iar asta înseamnă închideri de firme, falimente și mulți șomeri”, a explicat analistul la RomâniaTV. 

Există pericolul ca prețurile la energie să sară în aer, pentru că Guvernul nu va mai avea bani să-l țină plafonat?

”În această toamnă da, vor fi, probabil, limitate aceste plafonări”, a răspuns Adrian Negrescu și a explicat. ”Pentru că, într-adevăr, dacă ne uităm la execuția bugetară la șase luni, se poate observa că acolo nu a fost trecut nici un leu la plățile pentru distribuiri. Ceea ce ridică un semn de întrebare. Ce se va întâmpla? Probabil vom plăti cu toții prețul pieței, iar asta înseamnă cu de șase până la opt ori mai mare, mai ales pe unele segmente, în special pe zona de enegie electrică pentru unii consumatori. De ce spun acest lucru? Pentru că, într-adevăr, liberalizarea a fost făcută prost, iar în momentul de față nu mai poți să vii să plafonezi. De ce? Să vă dau un exemplu: astăzi noi importăm undeva la nivel de un milion de MW de pe o zi pe alta, la cel mai mare preț al energiei din Europa. De ce? Pentru că nu am știut din timp să ne facem contracte de livrare pe termene viitoare, în așa fel încât să evităm să plătim curent la asemenea preț. La fel se întâmplă și pe zona de gaze. Ne-am vândut gazele și curentul ieftin, iar acum ne trezim că importăm gaze și curent la un preț dublu, dacă nu chiar triplu față de cel de anul trecut”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?