Analiză AEI: Câştigătorii şi perdanţii pieţei energetice în 2026
Transformări rapide ale...
Astfel, invitatul a fost întrebat despre așteptările pe care trebuie să și le facă românii în această privință. Totuși, președintele Romalimenta socotește că nu este cazul ca oamenii să își facă griji.
”În fiecare zi văd la televizor cum prețul la carnea de porc se va dubla. Vă spun, chestia asta este imposibilă. O creștere a prețurilor atunci când consumul este mic este utopică. În momentul în care vânzările sunt mici încep discounturile pentru a vinde ceva în perioada aceasta. Deci explozia prețurilor în perioada de sărbători, din punctul meu de vedere, este exclusă”, susține președintele Romalimenta.
Deși există o dezbatere continuă despre calitatea cărnii de porc crescută în ogradă, față de cea din fermele mari, industriale, expertul spune că o variație de preț nu se justifică.
”Pe toate statisticile pe care le-am văzut, declarativ, fiecare cetățean dorește să mănânce produsele de la el din țară. O creștere a prețurilor pe origine nu știu dacă va fi viabilă sau nu. La noi, o parte dintre cei care vorbesc de produse românești spun că ”noi trebuie să vindem mai scump ca să ne scoatem banii”, nu mi se pare o politică coerentă”, a mai adăugat acesta.
Cât despre calitatea cărnii provenită de la suinele crescute la noi țară față de cele din fermele de peste hotare Sorin Minea argumentează că: ”Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, la ora actuală. Noi avem un deficit cronic în carnea de porc din cauza pestei porcine africane. Acoperim cam 20% din cerere. Mare majoritate a celor care vorbesc de porcul românesc nu sunt fermieri, sunt așa-numiții crescători particulari.
Alimentația pentru porcii crescuți în fermele industriale este dictată de legislația europeană, teoretic, carnea are același gust, diferența este dată de rasa porcului și greutatea lui. Un porc bătrân este mai gustos decât unul tânăr pentru că are altă calitate a fibrei. Sunt anumite rase, unele sunt mai bune pentru grăsime, altele pentru carne. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă dar care poate nu sunt atât de calitativi iar alții care cresc mai lent și dau o carne mai bună, diferența este că un porc crescut în curte se sacrifică pe la 8 luni – 1 an, cel crescut industrial se sacrifică la 5 luni peste tot, deci este altă calitate.”
Urmăriți interviul în integralitate la linkul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Transformări rapide ale...
Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...
Salariaţii cu salariul de...
Întoarcerea lui Donald Trump la...
Un nou jucător atipic din Elveția surprinde piața...
Analistul economic Adrian...
ANAF schimbă regulile pentru analiza de risc.
Ministerul Finanţelor a...
Curs valutar – scădere pentru...
Noi liste cu dosare aprobate în...
Ziua de 22 decembrie este una...
Aurul a ajuns la o valoare...
Crizele locale din România au...
Firmele intră în 2026 cu...
Peste 2,5 milioane de...
Ce face diferența dintre o...
Mega Image anunță programul magazinelor pentru perioada...
Primarul general al Capitalei, Ciprian Ciucu, va avea...
Japonia a făcut, luni, un pas...
Piaţa berii probabil că va închide anul 2025 cu o...
Autoritățile din județul Argeș...
Dobânzile ar urma să intre pe o...
Mai multe fotografii din setul...