Cât va costa carnea de porc de sărbători. Sorin Minea (Romalimenta): Acoperim cam 20% din cerere

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sorin Minea, președintele Romalimenta / Sursa: Facebook
Sorin Minea, președintele Romalimenta / Sursa: Facebook
EXCLUSIV
La emisiunea ”Totul despre bani”, difuzată pe DCNews și DCBusiness, a fost invitat președintele Romalimenta, Sorin Minea. Acesta a abordat diferite subiecte despre industria alimentară din țara noastră însă, unul dintre cele mai de interes teme, pe buzele tuturor în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, este creșterea prețurilor la produsele românești, în special carnea de porc.

Astfel, invitatul a fost întrebat despre așteptările pe care trebuie să și le facă românii în această privință. Totuși, președintele Romalimenta socotește că nu este cazul ca oamenii să își facă griji.

”În fiecare zi văd la televizor cum prețul la carnea de porc se va dubla. Vă spun, chestia asta este imposibilă. O creștere a prețurilor atunci când consumul este mic este utopică. În momentul în care vânzările sunt mici încep discounturile pentru a vinde ceva în perioada aceasta. Deci explozia prețurilor în perioada de sărbători, din punctul meu de vedere, este exclusă”, susține președintele Romalimenta.

Deși există o dezbatere continuă despre calitatea cărnii de porc crescută în ogradă, față de cea din fermele mari, industriale, expertul spune că o variație de preț nu se justifică.

”Pe toate statisticile pe care le-am văzut, declarativ, fiecare cetățean dorește să mănânce produsele de la el din țară. O creștere a prețurilor pe origine nu știu dacă va fi viabilă sau nu. La noi, o parte dintre cei care vorbesc de produse românești spun că ”noi trebuie să vindem mai scump ca să ne scoatem banii”, nu mi se pare o politică coerentă”, a mai adăugat acesta.

 

România acoperă cam 20% din consumul de carne de porc al țării

 

Cât despre calitatea cărnii provenită de la suinele crescute la noi țară față de cele din fermele de peste hotare Sorin Minea argumentează că: ”Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, la ora actuală. Noi avem un deficit cronic în carnea de porc din cauza pestei porcine africane. Acoperim cam 20% din cerere. Mare majoritate a celor care vorbesc de porcul românesc nu sunt fermieri, sunt așa-numiții crescători particulari.

Alimentația pentru porcii crescuți în fermele industriale este dictată de legislația europeană, teoretic, carnea are același gust, diferența este dată de rasa porcului și greutatea lui. Un porc bătrân este mai gustos decât unul tânăr pentru că are altă calitate a fibrei. Sunt anumite rase, unele sunt mai bune pentru grăsime, altele pentru carne. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă dar care poate nu sunt atât de calitativi iar alții care cresc mai lent și dau o carne mai bună, diferența este că un porc crescut în curte se sacrifică pe la 8 luni – 1 an, cel crescut industrial se sacrifică la 5 luni peste tot, deci este altă calitate.”

Urmăriți interviul în integralitate la linkul de mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...

Bancă / Foto: Freepik

Patru giganți bancari sancționați în Marea Britanie

Suma totală depășește 130 de milioane de dolari. 

Mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Soldați / FOTO: Freepik
Medicamente / FOTO: Freepik
Tipografie / FOTO: Unsplash
Xi Jinping

Știrile dmineții. Cinci informații pentru începutul zilei

DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...

De Beers, Londra

Cutremur pe piața diamantelor. Epoca De Beers se termină?

Anglo American reduce valoarea De Beers cu 2,9 miliarde...

Fermierii vor primi mai mulți bani / Foto: Freepik
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor
Bani
Salariile se vor mări la ANAF și în Ministerul Finanțelor

Declarația 205. Noutăți, termen limită și cum se completează

Așa cum am mai scris în urmă cu câteva săptămâni,...

Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu

Amenzi de 1,22 milioane de lei aplicate de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...


pixel