Câtă energie consumă centrele de date din România
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Serverele Facebook din Suedia
Serverele Facebook din Suedia
  • Serverele Facebook din Suedia
Serverele centrelor de date sunt mari consumatoare de energie iar acest lucru se poate vedea și în datele statistice referitoare la consumul din România.

Centrele de date din România consumă anual circa 1,5 miliarde kwh energie electrică, ceea ce reprezintă circa 3% din totalul de circa 50.818 miliarde kwh la nivel naţional, relevă o analiză întocmită de o companie specializată pe acest segment.

Conform estimărilor Tema Energy, în 2019, ponderea se situa la 2,1% din total consum, însă digitalizarea intensă din ultimii ani, apariţia unor noi centre de date, precum şi a unor ferme de servere care procesează criptomonede contribuie la creşterea consumului.

Estimările Comisiei Europene (CE) arată că, în 2030, consumul de energie electrică în centrele de date ar putea să depăşească 3,2% din total.

"Având în vedere că 35-40% dintre cheltuielile operaţionale ale unui centru de date sunt alocate energiei electrice, majorările de preţ din ultimele luni vor afecta profitabilitatea jucătorilare decât preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut (271 lei/MWh). De asemenea, în februarie, preţul a fost de aproape patru ori (3,98) maor de pe această piaţă şi implicit vor duce la majorarea preţurilor (...). În România, conform datelor bursiere, preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) în ianuarie 2022 a fost de 949 lei/MWh, adică de 3,5 ori mai mi mare - 932 lei/MWh în 2022, faţă de 234 lei/MWh în februarie 2021", notează sursa citată.

Rabla electrocasnice. Acest produs foarte căutat a fost eliminat din program

Specialiştii din domeniu susţin că resursele digitale pe care le consumă companiile şi persoanele fizice din România sunt în creştere accelerată.

"Orice sesiune de videoconferinţă, orice plată cu cardul şi orice film vizionat online presupune un consum de energie electrică şi implică procese digitale intense şi complexe, care au loc într-un centru de date. Chiar dacă majoritatea operatorilor centrelor de date caută soluţii pentru creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumului, creşterea masivă a preţului nu poate fi atenuată şi se va regăsi în preţul serviciilor către utilizatori. Prin această presiune trec atât centrele de date private, cât şi cele publice, operate de organizaţiile guvernamentale", a declarat Mihai Manole, director general Tema Energy, organizatorul evenimentului DataCenter Forum, singurul eveniment dedicat industriei de centre de date din România.

Cea de-a cincea a conferinţei va avea loc pe data de 25 mai, la "Face Convention Center" din Bucureşti, şi va aduce la discuţii experţi români şi străini din companii de top.

O parte consistentă a consumului de energie a serverelor o constituie răcirea acestora care este necesară din cauza procesoarelor care dezvoltă mari temperaturi. O soluție găsită de companii precum Facebook, de a reduce consumul de energie pentru răcire, a fost aceea de a muta o parte dintre servere în zona arctică, precum cele din Luleå, Suedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...


pixel