Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Acțiuni și obligațiuni:
Potrivit datelor Morningstar, investițiile străine în Rusia în acțiuni și obligațiuni valorează zeci de miliarde de dolari. Administratori de active precum Blackrock, Capital Group sau Vanguard au o expunere semnificativă pe piața rusă, conform celor mai recente informații. Conform calculelor Morningstar, această expunere se ridică la aproape 60 de miliarde de dolari din primele 100 de fonduri deschise și de fonduri tranzacționate la bursă în ceea ce privește expunerea estimată în dolari la titlurile rusești.
Titluri de creanță:
Analiștii JPMorgan au declarat că străinii dețin aproape 79 de miliarde de dolari în titluri de creanță rusești, inclusiv obligațiuni în monedă locală, obligațiuni suverane denominate în euro în valută forte și euroobligațiuni corporative în valută forte.
Bănci:
Băncile se numără printre instituțiile cele mai afectate de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. Într-adevăr, natura sancțiunilor (adică economice și financiare pentru a evita o confruntare umană) înseamnă că aceste măsuri de represalii afectează băncile chiar în centrul activităților lor.
Raiffeisen Bank: Cea mai mare bancă austriacă are o expunere totală la Rusia de aproximativ 23 de miliarde de euro, din care mai mult de jumătate în sectorul privat corporatist, potrivit prezentării rezultatelor pentru anul 2021.
Societe Generale: prin intermediul filialei sale rusești Rosbank, banca franceză avea o expunere față de țara lui Putin de aproape 19 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut.
Unicredit: banca italiană avea, la jumătatea anului trecut, o expunere la Rusia de 14,2 miliarde de euro, din care 8 miliarde de euro sunt împrumuturi acordate de sucursala sa din Rusia.
Intesa Sanpaolo: expunerea băncii italiene se ridica la 5,57 miliarde de euro la sfârșitul anului 2021, adică 1,1% din totalul său.
Citigroup: se spune că banca americană ar avea o expunere la Rusia de aproape 10 miliarde de dolari.
Companii:
Băncile nu sunt singurele instituții care sunt afectate de războiul din Ucraina. Tulburările economice și industriale pe care le provoacă au, de asemenea, un impact major asupra companiilor internaționale, în special asupra companiilor energetice și a administratorilor de active.
Exxon Mobil: compania energetică americană se retrage din operațiunile sale de petrol și gaze din Rusia, evaluate la peste 4 miliarde de dolari.
BP PLC: Compania petrolieră britanică BP renunță la participația sa în gigantul petrolier rus Rosneft, care reprezintă aproape jumătate din rezervele de petrol și gaze ale BP și o treime din producția sa. Cedarea participației de 19,75% din Rosneft va duce la cheltuieli de până la 25 de miliarde de dolari, potrivit companiei britanice.
Shell: Compania petrolieră anglo-olandeză Shell se retrage din toate operațiunile sale din Rusia, ceea ce înseamnă aproximativ 3 miliarde de dolari în asocierile sale, inclusiv cu gigantul rus al gazelor Gazprom.
TotalEnergies: prin investițiile sale în proiecte de petrol și gaze, precum și prin participația sa de 20% în compania de gaze rusească Novatek, producția de petrol și gaze din Rusia reprezintă 17% din producția totală a grupului energetic francez. Fără a-și înceta activitățile, Total a anunțat în ultimele zile că va opri temporar orice nouă investiție pe teritoriul rus.
Citește și Vești proaste pentru industria auto. Prețul unui metal intens folosit tinde către un nou record
Fondul suveran de investiții norvegian, cel mai mare din lume, a anulat valoarea a aproape 3 miliarde de dolari din investițiile sale în Rusia. Aceste active, care reprezentau doar 0,2% din valoarea totală a fondului, constau în acțiuni la 51 de companii, dintre care cele mai mari erau PJSC Gazprom, Sberbank și Lukoil. Participația în aceste trei companii a reprezentat două treimi din total. "Sunt destul de mult anulate", a declarat directorul general Nicolai Tangen pentru Reuters, după ce guvernul norvegian a cerut fondului să vândă activele.
În total, activele și investițiile menționate mai sus au o expunere totală la Rusia de peste 240 de miliarde de dolari. Iar acest lucru include doar entitățile cu expunere cunoscută, valoarea finală este probabil să fie mult mai mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.