Lucrările de construcţie ale Catedralei Mântuirii Neamului au început la sfârşitul anului 2010 și încă nu s-au terminat. Până în prezent, s-au cheltuit aproximativ 110 milioane de euro. Cifră care nu include însă și costurile legate de teren. La cât se va ajunge, nu se știe.
Potrivit reprezentanților Patriarhiei Române, din cele aproape 110 milioane de euro, "un procent de aproximativ 25% provine din donații, restul reprezentând sprijinul financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale în baza prevederilor unor acte normative”.
"Cu banii existenți (104 milioane lei primiți la începutul lunii octombrie de la Guvern) se va termina structura de rezistență a «catedralei la roșu», ferestrele și ușile montate, acoperișul (inclusiv învelitoarea din cupru), crucile, subsolurile adiacente din vest, spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate”, au mai precizat oficialii BOR.
Dimensiuni impresionante
Situată pe Calea 13 Septembrie, Catedrala Mântuirii Neamului se află pe un teren de 100 de mii de metri pătrați de pe Dealul Arsenalului. Cât e de mare comparativ cu alte construcții similare? „Catedrala nu e cea mai mare din lume. Cea mai mare catedrală este Sfântul Sava din Belgrad”, susțin aceeași oficiali.
Totuși, construcția reușește să se impună chiar și în fața impozantei sale vecine, Casa Poporului, a doua cea mai mare construcție din lume. Catedrala Mântuirii Neamului este cu 36 de metri mai înaltă față sediul Parlamentului României. Bazilica Sfântul Petru din Vatican are înălțimea de 136 metri, lățimea de 150 de metri și lungimea de 220 de metri.
Dimensiunile construcției sunt colosale: lungimea: 126,10 metri; lățimea (la abside): 67,70 metri; înălţimea: 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală Pantocrator (crucea va avea încă 7 metri); aria totală construită la sol: 13 668,50 metri pătrați; aria totală desfăşurată construită: 52 529,20 metri pătrați; aria utilă totală: 36 897,96 metri pătrați; volum: 323 000 metri cubi; capacitate: 6000 de persoane, dintre care 1000 de scaune.
Potrivit Patriarhiei Române, uriașa construcție cu o lungime de peste 126 de metri și o înălțime de 120 de metri sugerează forma unei corăbii, cu catarg în formă de cruce, așa cum este menționat în Constituțiile Apostolice. Tot Patriarhia spune că arhitectura simbolizează că Iisus ridicat la cer e același Hristos Răstignit și Înviat. Prin dimensiunile lui, edificiul pretinde la titlul de unul dintre cele mai mari din Europa și din lume.
Iată câteva dintre cele mai impunătoare de pe continentul nostru
1 Catedrala Sfântul Sava, din Belgrad, capitala Serbiei, a fost construită în amintirea Sfântului Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe Sârbe. A fost ridicată pe podișul Vračar, locul unde, se presupune că au fost arse rămășițele acestuia, în 1595, de Sinan Pașa, Mare Vizir al Imperiului Otoman. Punctul cel mai înalt al clădirii are 134 de metri și o lungime de 81 de metri de la Nord la Sud, respectiv 91 de metri de la Vest la Est. Catedrala s-a construit timp de 65 de ani, între 1939-2004, cu întrerupere de 17 ani în timpul şi după război. Impunătoarea clădire a fost ridicată cu bani obținuți exclusiv din donaţii fără participare de la buget.
2. Construcția Catedralei de la Sagrada Familia, din Barcelona, a fost finanțată exclusiv de anonimi, fără fonduri publice. E adevărat, unii, precum Eusebi Guell i Bacigalupi, conte de Guells, și-au făcut publică donația, dar majoritatea au rămas necunoscuți, la fel și valoarea contribuției lor. O parte din fonduri provind din vânzarea biletelor, al căror preț este cuprins între 13,50 și 18 euro. Fondurile financiare și ritmul de construcție sunt gestionate de o asociație cu scop lucrativ autonomă și privată, creată în 1893 și prezidată de arhiepiscul de Barcelona.
Edificiul dispune de 18 turnuri, în ordinea înălțimii reprezentând pe cei 12 apostoli, cei 4 evangheliști, Sfânta Fecioară și, cel mai înalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Iisus va avea montat pe el o cruce uriașă. Înălțimea totală, de 170m, este cu un metru mai mică decât a unui deal de lângă Barcelona, deoarece se consideră că lucrarea nu trebuie să fie mai mare decât cea a lui Dumnezeu.
3. Catedrala Anglicană Liverpool ocupă o suprafață de 9.600 de metri pătrați și a fost construită, în mare parte, din piatră luată din carierele suburbiei Woolton. Clopotnița este una dintre cele mai înalte din lume, atingând înălțimea de 100 de metri și găzudind cel mai mare ansamblu de clopote din lume. Aflate la o înălțime de 66 de metri și cântărind 31 de tone, cele 13 clopote au fost botezate clopotele Bartlett, după numele lui Thomas Bartlett, care a finanțat mult lucrările catedralei.
4. Catedrala cu hramul Hristos Mântuitorul este o catedrală ortodoxă din Moscova. Are o înălțime de 103 metri și a fost contruită, inițial, în 1883 , la vest de cetatea Kremlinului, pe malul stâng al râului Moscova. Distrusă în 1931 de regimul lui Stalin, care a amenajat pe locul astfel eliberat o mare piscină rotundă în aer liber, lăcașul regilios a fost refăcută în anul 2000. Nu se cunoaște valoarea exactă a costurilor. Prin presa rusă de la acea dată au fost vehiculate diferite cifre, de la 30 de milioane de dolari, la 50 de milioane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România a exportat, duminică,...
Paul Anghel, directorul...
Familia Walton, cunoscută pentru imperiul Walmart, a...
Grupaj de ştiri, 15 decembrie.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului...
Franța, retrogradată de...
Fondatorul brandului de modă...
ING vine cu noutăţi pentru...
Care este stadiul absorbţiei...
Principalul indice BET a înregistrat a urcat ușor.
Este poziția oficială,...
Saxo Bank, instituția financiară daneză renumită pentru...
Metalul galben nu a profitat de condițiile favorabile...
Finlanda, cunoscută pentru vastele sale peisaje...
Începând din această săptămână,...
Această veste vine într-un context de tensiuni...
Producţia industrială a scăzut cu 1,8% în primele zece...
China face un pas crucial în...
Investiția va fi direcționată către extinderea...
Lockheed Martin a respins rapid...
Rata şomajului înregistrat în evidenţele AMOFM Bucureşti...