”Riscul rămâne major. Oricând ceva s-ar mai putea prăbuși. Se poate circula numai prin anumite locuri”, a explicat Jean-Michel Loyer-Hascoet, director general în Ministerul francez al Culturii, omul care se ocupă de patrimoniul țării. Deci, după trei luni încă se pune problema securizării clădirii, a ceea ce a mai rămas din ea. Se toarnă beton pentru consolidarea stâlpilor de rezistență, a coloanelor de susținere, în timp ce roboții eliberează zona de moloz.
În total, peste 100 de persoane lucrează zilnic pe șantier. Procesul de consolidare va dura până la toamnă. Apoi, după ce va inspecta totul, arhitectul șef va pune un diagnostic, etapă necesară pentru demararea lucrărilor propriu-zise de restaurare. Dar mai este o problemă: poluarea. Potrivit presei franceze, în jurul catedralei, nivelul de plumb din aer este de 400 până la 700 de ori mai mare decât pragul admis. Un real pericol.
Citește și Notre-Dame: Piscină sau penthouse în locul acoperișului mistuit de flăcări
După incendiu, riveranii au fost invitați să-și curețe locuințele. Măsuri similare au fost adoptate în școli și în spațiile verzi. În ceea ce-i privește pe muncitori, el trebuie să urmeze un protocol, inclusiv decontaminare, dușuri, etc, dar și să poarte uniforme speciale, niște salopete etanș, o mască și încălțări de securitate. Același tratament se aplică, de altfel, și obiectelor care ies din Notre-Dame. ”Toată catedrala este supusă zilnic unei operațiuni de igienizare. Se folosesc materiale speciale, care curăță, fără să dăuneze”, au explicat oficialitățile.
În privința banilor, acele uriașe donații anunțate imediat după incendiu, după trei luni s-au strâns doar 10% din promisiuni, potrivit ministrului Culturii, Franck Riester. ”Nu este ceva anormal: în cazul marilor donatori, există reguli riguroase, care necesită timp. Cu siguranță, se vor aduna mai mulți bani”, a asigurat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...