Câţi refugiaţi ucraineni lucrează în România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Muncitor / Sursa: pexels.com
Muncitor / Sursa: pexels.com
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a avut astăzi o întrevedere cu Pablo Zapata, reprezentantul în România al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Tema principală de discuție a fost situația refugiaților din Ucraina în România ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei în țara vecină. A fost făcută o trecere în revistă a prevederilor legale relevante și a măsurilor deja implementate de țara noastră, reprezentantul UNHCR apreciind bunele practici implementate în acest sens de la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

''Refugiații din Ucraina au beneficiat de grijă și sprijin din partea statului român. Vom continua pe această linie. În urma întâlnirii de astăzi am luat două decizii importante pentru creșterea șanselor de integrare pe piața muncii a refugiaților ucraineni și pentru protecția persoanelor și grupurilor vulnerabile. Astfel, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă vor fi inițiate cursuri de limba română pentru refugiații din Ucraina, pentru a crește accesabilitatea acestora pe piața muncii.

Pe de altă parte, vom face o analiză a standardelor specifice de evaluare și încadrate în grad de dizabilitate din cele două țări pentru a compatibiliza sistemele de protecție pentru persoanele vulnerabile”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Conform datelor ANOFM, de la izbucnirea conflictului din Ucraina și până acum au fost organizate nouă Burse ale Locurilor de Muncă pentru ucraineni. 19.000 de refugiați din Ucraina sunt înregistrați ca fiind persoane în căutarea unui loc de muncă, fiind încheiate 7.000 de contracte de muncă pentru aceștia.

***

Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanţi comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospătari, ambalatori, bucătari, operatori prelucrarea datelor, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificaţi în domeniul electricităţii, necalificaţi pentru întreţinerea drumurilor, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori maşini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director de vânzări, controlor de calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf şi funcţionari administrativi.

Din data de 15 iulie 2022, angajaţii Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti sunt prezenţi săptămânal, în zilele de luni şi marţi, la sediul pentru refugiaţi organizat la Romexpo, oferind informaţii cu privire la locurile de muncă vacante şi la celelalte servicii de care pot beneficia prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Serviciile furnizate de ANOFM şi locurile de muncă vacante sunt promovate pe "Telegram", cea mai populară platformă social-media utilizată de cetăţenii ucraineni.

Cetăţenii ucraineni au, de asemenea, la îndemână un pliant în care găsesc toate informaţiile necesare angajării în România, dar şi un cod QR în care pot vedea în timp real platforma cu locurile de muncă disponibile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel