Acest lucru înseamnă, prntre altele că judecătorii care refuză să aplice o decizie CCR pentru că acest lucru ar fi contrar celor stabilite de CJUE nu pot risca să fie sancționați disciplinar.
Concret, este vorba de o speță complexă în care CJUE s-a pronunțat marți printr-o decizie foarte importantă pentru instanțele judecătorești din România. În esență, Curtea a stabilit că deciziile sale trebuie aplicate cu prioritate atunci când există hotărâri contradictorii date de CCR. Totodată, judecătorii care dau prioritate dreptului UE nu pot risca sancționarea disciplinară pentru că refuză să respecte deciziile CCR contradictorii.
Parlamentul European trimite în judecată Comisia Europeană la CJUE
„Potrivit Curții, efectele asociate principiului supremației dreptului Uniunii se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv de ordin constituțional, să poată împiedica acest lucru. Instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicată, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții de drept al Uniunii care are efect direct, fără a trebui să solicite sau să aștepte eliminarea prealabilă a acestei reglementări sau practici naționale pe cale legislativă sau prin orice alt procedeu constituțional. (...)
Astfel, în ipoteza în care un judecător național de drept comun ar ajunge să considere, în lumina unei hotărâri a Curții, că jurisprudența curții constituționale naționale este contrară dreptului Uniunii, faptul că acest judecător național ar lăsa neaplicată jurisprudența menționată nu poate angaja răspunderea sa disciplinară”, scrie într-un comunicat de presă referitor la decizia CJUE, notează Avocatnet.
Conform Constituției României, deciziile date de CCR sunt obligatorii pentru instanțele judecătorești de la data publicării lor în Monitorul Oficial. Totodată, Legea 303/2004 prevede că nerespectarea deciziilor CCR se numără printre abaterile pentru care judecătorii pot fi sancționați disciplinar. Astfel, atunci când dau de spețe în care o decizie CCR este în contradicție cu o decizie CJUE, judecătorii sunt forțați indirect să dea dreptate CCR, deși acest lucru contravine dreptului UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...