Ce a căutat FBI acasă la Trump? Documente despre arme nucleare
Autor: Simona Haiduc | 12 aug 2022, 18:22
Un eveniment fără precedent în istoria americană
Un eveniment fără precedent în istoria americană
Informația a fost furnizată de cotidianul american Washington Post. Fostul președinte american a reacționat imediat. 

Agenții FBI care au efectuat săptămâna aceasta o percheziție la locuința din Florida a fostului președinte american Donald Trump căutau documente legate de arme nucleare, scrie The Washington Post, fără a putea preciza dacă documentele au fost recuperate. Reuters nu a putut confirma imediat autenticitatea informației.  

"Această poveste despre armele nucleare este o farsă", a reacționat Donald Trump pe Truth Social, rețeaua de socializare pe care a creat-o. El a spus că informațiile sunt la fel de importante ca și controversele legate de legăturile sale cu Moscova și cele două proceduri de destituire împotriva sa.

Departamentul federal de justiție a cerut joi unui judecător să elibereze mandatul de percheziție a casei lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, o operațiune pe care fostul președinte republican a numit-o răzbunare politică.

Solicitarea, făcută de procurorul general Merrick Garland, sugerează că vor fi făcute publice informații despre obiectivele anchetatorilor în această percheziție fără precedent - nu există în istoria Statelor Unite un alt caz unde locuința unui fost ocupant al Casei Albe să fie scotocită de agenții serviciilor speciale. 

Operațiunea face parte dintr-o anchetă privind documentele pe care Donald Trump le-ar fi luat în mod ilegal când a părăsit Casa Albă odată cu încheierea mandatului său, în ianuarie 2021. Se crede că unele dintre documente sunt clasificate, potrivit Departamentului de Justiție.

Merrick Garland, numit de Joe Biden, succesorul democrat al lui Donald Trump, a declarat într-o conferință de presă că a aprobat personal percheziția. "Departamentul nu ia o astfel de decizie cu ușurință", a spus el, adăugând că, de obicei și când situația o permite, sunt preferate mijloace mai puțin intruzive.

Această confirmare este extrem de neobișnuită, deoarece oficialii din cadrul forțelor de ordine nu vorbesc de obicei despre investigațiile în curs, nu în ultimul rând pentru a proteja drepturile persoanelor. De asemenea, în mod neobișnuit, a fost Donald Trump însuși cel care a anunțat luni seară că reședința sa a fost percheziționată de agenții FBI, acuzându-l pe Joe Biden că se angajează într-o răzbunare politică.

Merrick Garland a declarat că Departamentul de Justiție a cerut unei instanțe să desigileze mandatul de percheziție "în lumina confirmării publice a fostului președinte cu privire la percheziție, a circumstanțelor și a interesului public în această chestiune". O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că FBI a recuperat aproximativ zece cutii în timpul percheziției.

Citește și China OPREŞTE colaborarea cu SUA în mai multe domenii cheie

China a anunţat vineri că pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, după vizita efectuată săptămâna aceasta în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în timp ce ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Beijingul va ''suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice'' şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, invocând ''dispreţul'' de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfăşurat anul trecut la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru ''a combate criza climatică''.

Printre celelalte măsuri de represalii anunţate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe