CE acordă o schemă de ajutor de 3,3 miliarde € pentru România

Autor: Matei Ion
Data publicării:
BCE ar putea începe dezvoltarea unui euro digital până la finalul lui 2023
BCE ar putea începe dezvoltarea unui euro digital până la finalul lui 2023
Comisia Europeană a aprobat sâmbătă o schemă de ajutoare a României în valoare de 16 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde de euro), ce vizează susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), în contextul pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

"Datorită acestei scheme de ajutoare în valoare de 3,3 miliarde de euro, România va putea ajuta IMM-urile să îşi acopere nevoile în materie de investiţii şi de capital de lucru în aceste vremuri care ne pun la încercare, prin acordarea de granturi directe şi de garanţii publice pentru împrumuturi. Vom continua să colaborăm îndeaproape cu statele membre în încercarea de a găsi soluţii fezabile de atenuare a impactului economic al pandemiei de COVID-19, în conformitate cu normele UE", a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar adoptat de Comisie la 19 martie 2020, astfel cum a fost modificat la 3 aprilie 2020. România i-a notificat Comisiei, în temeiul cadrului temporar, o schemă cu un buget de 16 miliarde de lei (aproximativ 3,3 miliarde de euro) ce vizează susţinerea IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19.

În cadrul acestei scheme, se va acorda sprijin sub formă de granturi directe şi garanţii de stat ce vizează creditele de investiţii şi finanţarea capitalului de lucru.

Sprijinul acordat în temeiul acestei scheme va fi accesibil IMM-urilor care se confruntă cu dificultăţi ca urmare a impactului economic al pandemiei de COVID-19. Scopul schemei este de a ajuta întreprinderile să îşi acopere nevoile imediate de capital de lucru sau de investiţii, astfel încât acestea să îşi poată continua activitatea.

Comisia a constatat că măsurile notificate de România respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar. În special în ceea ce priveşte granturile directe, sprijinul per întreprindere nu va depăşi 800.000 de euro, astfel cum se prevede în cadrul temporar; în ceea ce priveşte garanţiile de stat, valoarea împrumuturilor subiacente per întreprindere acoperită de o garanţie este limitată astfel cum se prevede în cadrul temporar, garanţiile sunt limitate la maximum şase ani şi primele pentru comisioanele de garantare nu depăşesc nivelurile prevăzute de cadrul temporar.

Comisia a ajuns la concluzia că măsurile notificate de România sunt necesare, adecvate şi proporţionale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE (Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene) şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com
Pete Hegseth și Mark Rutte, secretarul general al NATO

pixel