Ce ar putea să se întâmple cu majorările pensiilor în 2020

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Tema pensiilor a devenit foarte sensibilă mai ales după ce la guvernare s-au instalat liberalii. Teama că noii guvernanți ar putea tăia pensiile și salariile a fost alimentată încă dinainte ca PNL-ul să ajungă în Palatul Victoria și după ce au început să trâmbițeze despre ”gaura” din buget.

În plus, peste aceste temeri deja existente, s-au adăugat și afirmațiile sumbre făcute de doi oficiali importanți, unul de la Banca Națională a României, iar celălalt fiind șeful Consiliului Fiscal.

Atât Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României, cât și Daniel Dăianu, șeful Consiliului Fiscal, au afirmat sus și tare că bugetul și economia României nu pot suporta pensiile și salariile cu atât mai mult nu pot susține și majorările substanțiale de pensii care ar trebui să aibă loc în luna septemrie a anului viitor.

După ce PNL a venit la Guvernare, Florin Cîțu, actualul ministru al Finanțelor, și nu doar el, a început să vorbească despre gaura de la buget și a prezentat situația în cele mai sumbre culori.

Între timp, probabil că liberalii și-au amintit că 2020 este an electoral și tăierile salariilor și pensiilor ar însemna sinucidere politică, astfel că acum nimeni nu mai spune nimic de nicio gaură.

Ceea ce este nou dar numai la nivel declarativ, este că PNL ar avea în lucru un nou proiect pentru Legea pensiilor. 

Teodorovici: Nu înțeleg de ce PNL întârzie cu bugetul

În acest noian de declarații a intervenit și Klaus Iohannis care a spus că „nu vor fi tăieri de salarii și pensii și nu vor fi nici înghețări”. Mai mult, președintele a spus că a informat Bruxelles-ul despre deficitul bugetar care ajunge la 4,4%.

Cert este un singur lucru, nu avem încă un buget pentru anul 2020 de la care să pornească restul discuțiilor. Și mai este cert un lucru, nu știm dacă oficialii chiar se vor ține de cuvânt, mai ales după ce vor trece și alegerile locale de anul viitor.

Cu salariile au rezolvat oarecum lucrurile, desființează salariul minim brut pentru cei cu studii superioare, astfel că vor majora numai salariile celor cu studii medii.

În orice caz, până la alegeri este aproape sigur că nimeni nu se va atinge nici de salarii și nici de pensii, vor petici pe ici pe colo și vor face mici ajustări fără să provoace vreun șoc social.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com

pixel