Președintele american Donald Trump a purtat luni o convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, într-un nou efort diplomatic de a pune capăt războiului din Ucraina, pe fondul declarațiilor Washingtonului privind un posibil impas care ar putea forța Statele Unite să se retragă din eforturile de mediere.
Discuția survine într-un moment tensionat, după ce vicepreședintele american JD Vance a declarat că Moscova ar putea să nu fie dispusă să negocieze serios, iar în acest caz „aceasta nu mai este războiul nostru”.
Putin, care a ordonat invazia Ucrainei în februarie 2022, provocând cea mai gravă confruntare dintre Rusia și Occident de la Criza Rachetelor din Cuba, a vorbit cu Trump din stațiunea rusă Soci, în timp ce președintele american se afla la Washington.
Sub presiunea administrației Trump, delegații din Ucraina și Rusia s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul – prima rundă directă de discuții de la începutul războiului. Întâlnirea a venit în urma unei propuneri de armistițiu înaintate de Putin și a solicitărilor europene privind o încetare imediată a focului.
„Cred că președintele îi va spune lui Putin: 'Ești serios în această privință? Chiar vrei pace?'", a spus JD Vance, aflat în Italia. Acesta a adăugat că Trump este dispus la compromisuri, dar că dacă Rusia nu răspunde, „la un moment dat, vom spune: a fost o încercare, dar nu mai continuăm”.
Trump, care își dorește să fie perceput drept „un pacificator”, a declarat că va discuta și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum și cu lideri ai NATO, în cadrul unui pachet diplomatic mai amplu.
Pe teren însă, conflictul continuă. Duminică, Rusia a lansat cel mai amplu atac cu drone asupra Ucrainei de la începutul războiului. În paralel, serviciile de informații ucrainene au avertizat că Moscova ar fi intenționat să lanseze o rachetă balistică intercontinentală, informație neconfirmată oficial de Kremlin.
Vladimir Putin continuă să insiste asupra unor condiții stricte pentru oprirea războiului, inclusiv retragerea completă a trupelor ucrainene din regiunile revendicate de Rusia și abandonarea oficială a ambițiilor Kievului de a adera la NATO.
Liderii occidentali presează pentru o soluție negociată. Premierul britanic Keir Starmer a discutat duminică despre situația din Ucraina cu liderii din SUA, Italia, Franța și Germania. Într-un mesaj publicat pe X, președintele francez Emmanuel Macron a transmis: „Mâine, președintele Putin trebuie să dovedească că vrea pacea prin acceptarea armistițiului necondiționat de 30 de zile propus de președintele Trump și susținut de Europa și Ucraina”.
Deocamdată, Kremlinul rămâne rezervat și cere „clarificarea unor condiții esențiale” înainte de orice pauză în lupte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...
Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...
Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...
Săptămâna 9-13 iunie 2025 a...
Fondurile de pensii facultative...
Producătorul de accesorii tech...
Iranul analizează în mod serios...
Aurul continuă să fie...
Tensiunile geopolitice din...
În urma zvonurilor privind o...
Andreea Raicu, probabil una...
CFR Călători trage un semnal de...
Toți contribuabilii, inclusiv...
Noile cărți electronice de identitate, emise cu...
România a produs, în primele...
Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...
După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...
Activiștii anti-turism de masă...
A fost depus la Senat un...
Restricțiile impuse de China...
Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...
Renault Group a lansat două...
Conflictul, reconcilierea și...
Escaladare periculoasă în...