Ce cred bulgarii despre COVID-19. Păreri, care mai de care

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Fiecare crede ce îi convine
Fiecare crede ce îi convine
Patruzeci la sută dintre bulgari sunt de părere că virusul SARS-CoV-2 este o armă biologică creată pentru a reduce populaţia lumii, conform unui sondaj care şi-a propus să investigheze atitudinile faţă de teoriile conspiraţiei care înconjoară pandemia de COVID-19, transmite marţi BTA.

Studiul a fost realizat de compania Trend la comanda cotidianului 24 Ceasa, în intervalul 2-10 noiembrie, pe un eşantion de 1.001 de persoane de vârstă adultă, prin metoda interviului faţă în faţă. Dacă în aprilie 53% dintre cei intervievaţi credeau că noul coronavirus este o armă biologică destinată să reducă populaţia globului, în noiembrie procentul lor a fost de 40%, acelaşi din luna iunie.

De remarcat că sondajul din noiembrie a arătat o creştere a proporţiei celor care nu sunt de acord cu această afirmaţie, comparativ cu anchetele anterioare, au comentat analiştii Trend. Conform aceluiaşi sondaj, 33% dintre respondenţi cred că infecţia cu coronavirus nu este mai gravă decât gripa sezonieră. Pe măsură ce vârsta respondenţilor creşte, scade procentul celor care sunt de acord cu această afirmaţie.

Faţă de 22% în iunie, în noiembrie 16% sunt de părere că vaccinul împotriva coronavirusului va fi folosit pentru microciparea oamenilor pentru a-i controla. De asemenea, 52% dintre bulgari cred că SARS-CoV-2 a fost creat în laborator (în iunie erau 43%), iar un sfert dintre ei nu sunt de acord cu această teorie.

Patruzeci şi patru la sută consideră că virusul a fost fabricat de companii farmaceutice pentru a obţine profit. În noiembrie, 25% dintre bulgari (39% în aprilie) credeau că există deja un vaccin, dar acesta este ţinut secret pentru ca virusul să se răspândească şi mai mult, iar companiile farmaceutice să încaseze profituri şi mai mari. Şaptesprezece la sută dintre bulgari au fost de acord cu aserţiunea că noul coronavirus nu există şi că totul este o înşelătorie la nivel mondial. În luna iunie, procentul lor era de 23%.

Citește și COVID-19. Terapie REVOLUȚIONARĂ capabilă să trateze orice infecție virală

În mod firesc, procentul celor care nu au fost de acord cu această afirmaţie a crescut în noiembrie - la 65% faţă de 56% în iunie -, o evoluţie explicată de analişti prin creşterea numărului de infectări şi de decese, precum şi prin faptul că tot mai multe persoane cunosc pe cineva care este sau a fost bolnav.

O altă teorie a conspiraţiei în legătură cu care au fost testate opiniile în noiembrie susţine că în spatele pandemiei se află Bill Gates pentru a-i controla pe oameni prin intermediul unor microcipuri ce le vor fi administrate odată cu vaccinul. În jur de 14% dintre respondenţi au fost de acord cu această teorie, în scădere faţă de 21% în iunie.

Sondajul mai arată că 53% dintre bulgari nu cred că noul coronavirus este răspândit prin intermediul tehnologiei 5G, însă 10% sunt de acord cu această afirmaţie (în iunie procentul era de 12%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel