Ce este FNGCIMM? Cătălin Leonte: Un instrument ce permite reducerea prețului dobânzii
Cătălin Leonte, Director...
Ce face, mai precis, Fondul? Când un IMM merge la bancă să ia un credit, dobânda este mare, dacă intervine Fondul, el garantează riscul de neplată, ceea ce duce la o scădere substanțială a dobânzii.
Acesta este obiectivul
”Exact aceasta este rațiunea de a fi a Fondului, și anume de a acorda niște garanții, fie garanții de stat, cum a acordat până acum, sau garanții din fonduri proprii, cum va fi de acum înainte, pentru că acesta va fi obiectivul ca noi să venim cu fonduri ale entității Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, să lansăm programe de garantare, complementare celor care s-au derulat din fonduri guvernamentale în baza unor programe europene în ultimii patru ani”, a explicat Cătălin Leonte, invitat la DC News și DC Business.
O scădere de 2-2,5 puncte procentuale
El a precizat că banii sunt utilizați doar în caz de risc de neplată. ”Noi suntem, dacă vreți, un asigurător, mai simplu spus. Un asigurător al băncii care este creditorul. Într-un astfel de contract sunt trei părți. Pe de o parte, societatea comercială care dorește un credit, pe partea cealaltă este banca, ce acordă creditul în baza unei evaluări de risc proprii, iar a treia entitate, repet, dacă se dorește doar, este Fondul Național de Garantare sau un alt fond de garantare, care poate să ofere, contra unui comision, această garanție, care nu face nimic altceva decât să scadă prețul dobânzii undeva la 2-2,5 puncte procentuale”, a subliniat președintele FNGCIMM, adăugând că interacțiunea se face întotdeauna prin intermediul băncii.
S-au încheiat două programe
Invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac a menționat, totodată, că există și o excepție, și anume administrațiile teritoriale, unde dialogul se poartă pe alte criterii.
În ceea ce privește amploarea fondurilor aflate la dispoziția FNGCIMM, aceasta a scăzut, pentru că s-au încheiat două programe, respectiv cel destinat întreprinderilor care au avut de suferit în perioada pandemiei și cel care se adresa societăților care au întâmpinat dificultăți din cauza războiului din Ucraina. ”Este adevărat, războiul din Ucraina nu s-a terminat, dar la nivelul Uniunii Europene s-a încheiat un ciclu, abia acum avem o nouă Comisie Europeană. Iar din ceea ce am înțeles, în acest an ei au în dezbatere cu toate țările membre și cu specialiștii să vadă care sunt nevoile și vor veni cu propuneri de programe începând de anul viitor”, a spus Cătălin Leonte.
Aflați informații interesante legate de dobânzi și programe urmărind întreaga emisiune
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Leul s-a menținut stabil față...
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...
Rompetrol repornește instalația...
În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...
Scade numărul firmelor intrate...
Cătălin Leonte, Director...
Salonul Imobiliar Bucureşti,...
Persoanele cu handicap nu vor...
Grupaj de știri.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Papa Francisc, reformatorul...
Acționarii au aprobat în AGA un...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...