Ce face Portugalia pentru a-i aduce acasă pe tinerii plecați din țară

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Tineri pe stradă / FOTO: Freepik
Tineri pe stradă / FOTO: Freepik
Noul guvern lansează o serie de măsuri pentru a încuraja întoarcerea tinerilor absolvenți plecați în alte țări în căutarea unor condiții mai bune pentru dezvoltarea carierei. 

Dacă tinerii absolvenți care au părăsit Portugalia în ultimii doisprezece ani s-ar întoarce, PIB-ul țării ar crește cu 0,65 puncte pe an. Este concluzia unui studiu prezentat săptămâna trecută de think tank-ul Business Roundtable Portugal (BRP). 

Ai un viitor acasă

Conform estimărilor făcute, întoarcerea celor aproximativ 200.000 de tineri care și-au părăsit familiile între 2012 și 2021 ar contribui cu 1,6 miliarde de euro la bunăstarea națională, ajutând, totodată, și la transformarea economică a unei țări cu populație tot mai îmbătrânită. 

Pentru a-i convinge să revină acasă, noul guvern al premierului Luis Montenegro (centru dreapta) este hotărât să folosească toate mijloacele posibil. În acest sens, el pregătește punerea în aplicare a pachetului de măsuri ”Ai un viitor în Portugalia” destinate tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani

Stimulente fiscale

Este vorba despre un mix de stimulente fiscale și ajutoare concrete, cu o cotă a impozitului pe venit plafonată la 15%, ajutor pentru plata chiriei, garanție publică pentru achiziționarea de locuințe, burse pentru finanțarea învățământului superior sau chiar sprijin pentru sănătatea fizică și psihică a tinerilor.

„Vrem să creăm cele mai bune condiții pentru ca tinerii noștri să poată înflori și să reușească aici, pentru că tinerii sunt o investiție esențială pentru viitorul Portugaliei”, a declarat ministrul Tineretului, Margarida Balseiro Lopes.

Întrebarea este ce anumite i-ar putea convinge pe care care și-au construit deja o viață și o carieră în Elveția, Franța, Spania sau Canada. „Pentru acești tineri problema este alta. Este teama că, în pofida tuturor măsurilor ce vor fi aplicate, condițiile de acasă nu vor fi suficiente pentru a reveni definitiv”, a comentat  consultantul Mafalda Rebordao.

Pentru că, potrivit profesorului Pedro Brinca, de la Nova School of Business and Economics din Lisabona, realitatea rețelei de afaceri este destul de neatractivî în Portugalia. „O bună parte a locurilor de muncă este generată de întreprinderi mici, chiar foarte mici, fără ambiții de dezvoltare sau inovare și unde salariile sunt mici”.

„Le este mai bine unde sunt”

„Principalele probleme ale țării sunt lipsa de capital și productivitatea scăzută care rezultă”, subliniază Joao Cesar das Neves, profesor de economie la Universitatea Catolică din Lisabona. El descrie o țară dominată de o taxare excesiv de ridicată, care până acum a evitat să întreprindă reforme necesare reducerii impozitelor, „pentru a nu se confrunta cu principalele grupuri de presiune care sunt pensionarii și funcționarii publici”, a spus el.

În acest context, este pusă sub semnul întrebării eficacitatea măsurilor de stimulare a returnării, pentru că pentru el lucrurile sunt clare: „Tinerii emigranți se vor întoarce când economia va reporni, așa că în loc să ne gândim la ei, ar fi mai bine să rezolvăm problemele care i-au determinat să plece. Pentru moment, le este mai bine unde sunt”, spune el.

Țara emigrației

Este adevărat că fenomenul nu este nou. De generații, Portugalia a devenit o țară a emigrației de generații, care, la 10,4 milioane de locuitori are o diasporă de 2,1 milioane de oameni în întreaga lume. Diferența este că astăzi cei mai calificați tineri sunt cei care au plecat să prospere în altă parte. În ultimii douăzeci de ani, a existat un adevărat exod de creiere, odată cu plecarea a 1,5 milioane de oameni.

Mișcarea s-a accelerat pe fondul crizei din 2008 și continuă. În jur de 60.000 de tineri absolvenți pleacă în fiecare an. Cel mai îngrijorător lucru, fără îndoială, este că redresarea economică a țării din ultimii ani nu pare să inverseze tendința. Dimpotrivă, un sondaj BRP-Deloitte estimează că unul din doi tineri de 14-29 de ani este un viitor emigrant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel