Ce NU trebuie să faci cu banii tăi. Adrian Asoltanie: Ce e mai rău nu a venit încă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Câteva sugestii care v-ar putea ajuta să faceți față unor situații complicate
Câteva sugestii care v-ar putea ajuta să faceți față unor situații complicate
EXCLUSIV
Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară, face câteva recomandări legate de siguranța fianciară a familiei și, în același timp, îndeamnă să avem grijă de ceea ce deținem, inclusiv de locul de muncă, de jobul pe care îl avem și care, mai ales în vremuri nesigure cum sunt cele pe care le trăim, nu trebuie pierdut.

”Când facem primii pași spre economisire, siguranța este foarte importantă. Și aici vorbim, practic, de fondul de urgență, ceea ce ar trebui să aibă fiecare persoană sau familie. Recomandarea mea este între 1000 și 2000 de lei în numerar în casă. Bani care pot ajuta la rezolvarea unor mici defecțiuni în casă,  mici probleme medicale, mărunțișuri de care te poți lovi în orice moment. 95% din situațiile neprevăzute sunt, în general, neprevăzute - se strică frigiderul, centrala, copilul face o julitură - banii aceștia te ajută să faci față unor situații de genul acesta”, a spus spun Adrian Asoltanie, în cadrul emisiunii D`Economics, moderată de Alex Vlădescu.  

Ce este fondul de siguranță 

Mergând mai departe, el atrage agenția că ”viața însă ne mai oferă și situații nasoale. Aici intră în acțiune alt instrument, pe care eu îl recomand să îl construim în timp, și anume fondul de siguranță. Primul era de urgență pentru ceva mărunt și urgent, și cel de siguranță pentru probleme grave. Care sunt aceste probleme grave? Șomajul, adică pierderea locului de muncă, durata medie de înlocuire a jobului, adică să-mi găsesc altceva cam la aceiași bani, cam la aceeași poziție, meserie, durată care este, undeva, între două și trei luni. Prin urmare, eu recomand ca fondul de siguranță să fie în măsură să acopere cel puțin trei luni de cheltuieli”, a spus Adrian Asoltanie. El a precizat că la stabilirea acestui fond trebuie luate în considerare cheltuielile esențiale, dar nu și cele pentru îmbrăcăminte, vacanțe, distracție și așa mai departe.

Să fie undeva la îndemână 

Expertul este de părere că acest fond de siguranță trebuie ținut într-o valută, într-o cont la bancă, în principiu în euro, pentru că multe prețuri sunt în euro, pot fi schimbați cu ușurință. ”O recomandare secundară pe care aș dori să o fac este ca măcar o jumătate din fondul de siguranță să fie lichid, cash și undeva la îndemână”, a subliniat Asoltanie.

Pe de altă parte, invitatul emisiunii D`Economics a subliniat că ”este foarte important să identificăm deciziile financiare greșite mai ales în acest context economic și mi-aș dori să transmit un lucru pe care eu aș fi vrut să-l fi știut în 2006 - 2008, înainte de criza trecută, și anume că economia funcționează întotdeauna ciclic, are o perioadă de creștere, apoi de scădere și iar își revine ș.a.m.d. Unul din lucrurile pe care trebuie să-l faci în acest moment, de exemplu, când, după părerea mea, suntem la un început de scădere, România încă nu simte o criză - ce e mai rău încă nu a venit - este să-ți consolidezi economiile și dacă ai economii, nu te apuci să le cheltui aiurea, pentru că o să ai mare nevoie de ele în viitor. Lucrurile pe care voiai să le faci poate ar fi bine să le amâni puțin - poate voiai să zugrăvești, să-ți schimbi televizorul. 

Ar fi o greșeală 

Genul acesta de decizii te cam lasă fără economii, uneori te bagă și-n datorii. Acesta este un moment foarte prost în care să te îndatorezi. Urmează, după părerea mea, o presiune pe venituri, care vor începe să scadă. De ce scad veniturile, foarte simplu, pentru că atunci când milioane de români au ratele în creștere, le rămân mai puțini bani să cheltuie și să consume și asta înseamnă pentru multe firme un consum mai mic, reducerea activității economice, profituri mai mici, comisioane mai mici, bonusuri mai mici, vânzări mai mici, va fi ca un bulgăre de zăpadă: când începe să se pună în mișcare, se acumulează toate problemele. Ar fi o greșeală să-ți cheltui acum banii și al doilea lucru pe care trebuie să te concentrezi va fi consolidarea veniturilor, adică să fii dedicat, responsabil, să-ți faci treaba, să nu-ți bați joc de job-ul respectiv sau de meseria ta, pentru că-ți pui sursa de venit în pericol” a avertizat expertul în educație financiară.

Citește și Greșeala multor români când iau salariul. Sfatul lui Adrian Asoltanie: Este primul lucru ce trebuie făcut

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră

pixel