Ce pensie primești dacă muncești mai puțin de 15 ani. Schimbarea din noua Lege a pensiilor

Autor: Giorgiana Croitoru
Data publicării:
Foto: Pexels @Polina Tankilevitch
Foto: Pexels @Polina Tankilevitch
Ce pensie primește un român care a muncit mai puțin de 15 ani.

Ce este inechitatea în sistemul de PENSII și de ce se face diferență între femei și bărbați. Marius Budăi, explică. Elena Cristian: E ilogic!

Subiectul pensiilor este unul amplu dezbătut de o perioadă lungă de timp, iar de ceva timp este subiectul principal al controverselor și al scandalurilor. 

Ei bine, românii care au muncit mai puțin de 15 ani și care au cotizat la stat între 10 și 15 ani vor primi pensia minimă, în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare.

Mai exact, pensia minimă va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Însă aici se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv.

Așadar, acum, pensia românilor va depinde în mare măsură de numărul de ani în care au cotizat la stat.

Noua lege a pensiilor face diferența

 

"Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Daniel Fenechiu dă de gol "MANEVRA" despre PENSII, din PNRR: Problema noastră este resursa bugetară

În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă.

Adică, în practică se ajunge în situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul noii Legi a pensiilor.

În concluzie, și dacă muncești mai puțin de 15 ani beneficiezi de pensie, dar aceasta va fi raportată la salariul minim brut pe economie.

Pensionară, strigăt disperat. A primit factura de 1.252 de lei la curent, deși stă în garsonieră: Consumam atât în DOI ANI. E mai mare decât pensia mea

Ce presupune pensia de urmaș

 

Pensia de urmaș este menținută în continuare, însă apare ca o noutate și ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor. În cazul decesului unuia dintre soți, celălalt primește un ajutor financiar în plus în cuantum de 25% din pensia partenerului de viață decedat.

"Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație. Este vorba de ajutorul pentru soțul pensionar supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie", mai prevede legea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel