Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
”BNR nu va participa astăzi la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (...) BNR este deschisă la dialog, la clarificarea chestiunilor în discuţie bineînţeles şi în Parlament şi consider că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de domnul Daniel Zamfir (senator ALDE n.r.), care să nu plece de la un şir de fake news-uri lansate fără probe”, a anunțat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.
Nu ar fi prima dată când Mugur Isărescu ignoră invitațiile venite de la Parlament. Tot la Comisia economică a Senatului a fost chemat, la începutul anului trecut, pentru a da explicații referitoare la practicile instituțiilor financiare nebancare, așa-numite IFN-uri, însă nu a onorat invitația. Totuși, a fost prezent, la sfârșitul lunii martie, la o audiere pe tema inflației, însă într-un context ce-i era mai favorabil. Daniel Zamfir (ALDE), un adversar declarat al său, pierduse temporar președinția Comisiei, exrcitată atunci de liberalul Florin Cîțu. A mai fost o invitație chiar luna trecută, dar Isărescu a refuzat-o pe motiv că nu este dezirabilă ”participarea la discuții născute din știri false”, referindu-se la acuzele pe care Liviu Dragnea tocmai le adusese băncilor și multinaționalelor.
Practic, Isărescu nu poate fi revocat din funcție până la terminarea mandatului. Chiar dacă membrii Consiliului de Administrație al BNR sunt numiți de Parlament, Banca funcționează ca un organism independent, iar legea de funcționare prevede că banca centrală sprijină politica economică a statului, însă ”fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, prevedere care îi dă o justificare lui Isărescu în disputa cu partidele aflate la putere.
O lege favorabilă guvernatorului
Singura modalitate de a-l sancționa pe guvernator este schimbarea legii care acum îi asigură un mandat de 9 ani, fără posibilitatea revocării din funcție. Însă și această procedură este anevoioasă întrucât este nevoie de avizul Băncii Centrale Europene care, anterior, a respins mai multe asemenea încercări, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului. În martie 2018, acesta afirma, la Digi 24, au fost două mari încercări de modificare a Legii BNR, însă nu au obținut avizul BCE. ”Una a fost legată de schimbarea Statutului Băncii Naționale, cu bugete, cu tot ce se întâmplă important în mișcarea banilor în Banca Națională, și alta a fost privind rezerva Băncii Naționale, care trebuia să intre în administrarea Parlamentului și, deci, să dispună Parlamentul de rezerva Băncii Naționale”, a declarat Vasilescu, fără să spună când au avut loc aceste încercări.
Citește și: Guvernatorul Mugur Isărescu, invitat la Senat. Ce a răspuns BNR
Totuși, o modificare a legii, inițiată de Daniel Zamfir a avut succes. Astfel a fost abrogat articolul care stipula că ”membrii Consiliului de Administrație al BNR nu răspund civil sau penal, dacă instantele judecătorești constata îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credință şi fără neglijență, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudențială.”. Este totuși greu de crezut că s-ar putea ajunge la o situație în care membrii BNR să răspundă penal pentru deciziile luate.
Pârghiile Parlamentului
Ce este cert la îndemâna Parlamentului este desemnarea unui alt guvernator al Băncii Centrale din octombrie. Deja există un Parlament un proiect de lege prin care se stabilește că membrii CA al BNR nu pot primi mai mult de două mandate și nu pot avea o vârstă mai mare de 65 de ani. Adoptarea legii l-ar elimina pe Isărescu din listă. Chiar și liberalii au propus un proiect asemănător în 2015, semn că prezența prelungită a lui Isărescu la cârma băncii centrale a provocat nervozitate și în rândurile PNL, în care mai ales foștii pedeliști au motive de ranchiună față de poziția BNR legată de ordonanța privind clauzele abuzive, prin care Isărescu a luat partea băncilor, iar până la urmă situația a fost clarificată prin instanțe.
Singura metodă prin care Isărescu ar putea fi înlăturat mai devreme este o manevră mai puțin orotodoxă, anume modificarea Legii CNSAS prin care nu vor mai fi exceptați de la avizul de necolaborare cu Securitatea membrii CA al BNR. Apoi puterea va aștepta să vadă dacă se confirmă articolele de presă din 2017 în care se spunea că Mugur Isărescu ar fi fost informator, cu numele conspirativ Manole, al Direcției de Informații Externe, în perioada regimului comunist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.