Ce poţi face pentru a-ţi recupera banii dacă ţi-ai ratat vacanţa din cauza unui zbor anulat
Autor: Dana Mihai | 06 iul 2022, 20:55
EXCLUSIV
Mii de curse aeriene în Europa au fost amânate sau chiar anulate din cauza lipsei de personal și cererii mari. 

La haosul de pe aeroporturi contribuie și grevele tot mai dese, dar și problemele cu bagajele pierdute ori cu documentele de călătorie.

Mai mulţi cititori ne-au întrebat dacă au vreo şansă să-şi recupereze sumele pierdute din cauza zborurilor anulate. Contactat de DCBusiness, avocatul Sima vine cu un răspuns.

"Dacă am avut un zbor cu întârzieri sau anulat, în urma căruia nu am putut participa la un eveniment, nu am putut să ajung la destinația de vacanță sau am ratat o intervenție medicală programată, am posibilitatea acționării în instanță a companiei aeriene?

Răspunsul este da, însă trebuie făcute câteva precizări. Aproape întotdeauna compania va invoca un motiv încercând să se exonereze de răspundere, cum ar fi: grevă a controlorilor de trafic aerian sau a lucrătorilor din aeroporturi, condiții meteo nefavorabile sau orice alt motiv pentru care nu este ținută să răspundă. 

Tocmai de aceea, instanțele sunt precaute în admiterea acțiunilor în despăgubire împotriva companiilor aeriene. 

Chiar dacă reușiți să dovediți culpa companiei, aceasta are totuși o limită de răspundere. Conform Convenției de la Montreal din 1999, în cazul unei întârzieri compania aeriană nu poate fi obligată să despăgubească pasagerul cu o sumă mai mare de aproximativ 6.000 euro", a declarat Alexandru Sima.

Citește și: Zboruri anulate/întârziate. Avocatul Alexandru Sima îţi spune ce drepturi ai

Acum două zile, 56 de zboruri care urmau să aterizeze sau să decoleze de pe „Henri Coandă” au întârziat sau au fost anulate. Destinațiile includeau atât rute externe, Paris, Londra, Madrid sau Sofia, cât și destinații interne, ca Satu Mare sau Cluj-Napoca.

Dar, de la începutul lunii iulie, o altă problemă a pus în dificultate respectarea orarului de zbor: lipsa de personal. Se estimează că industria aviatică din Europa are nevoie de 30% mai mulți angajați, ca să funcționeze optim.

Lipsa de lucrători se resimte și la sol, unde ar fi nevoie de un număr mai mare de oameni care să opereze check-in-ul, îmbarcarea în avioane și care să se ocupă de manipularea bagajelor. Pe Otopeni, cele patru companii de handling trec prin această problemă.

"În cazul în care zborul dvs. înregistrează o întârziere, este posibil să aveți dreptul la despăgubiri. Conform Regulamentului European 261/2004, pentru a beneficia de aceste despăgubiri este necesară îndeplinirea cumulativă a două condiții:

1. Să fie vorba de un zbor în interiorul Uniunii Europene ori cu plecare din Uniunea Europeană sau un zbor care are ca destinație Uniunea Europeană și este efectuat de un operator de transport comunitar.

2. Să se înregistreze o întârziere de minimum 3 ore pentru ajungerea la destinație. Așadar, în cazul în care întârzierea înregistrată la plecare este de peste trei ore, însă cea de la sosire este de 2 ore și jumătate, nu aveți dreptul la nicio despăgubire. 

De principiu, atâta timp cât îndepliniți aceste două condiții, aveți dreptul la o despăgubire care va fi calculată în funcție de distanța dintre aeroportul de plecare și cel de sosire, urmând a se încadra în intervalul 250-600 euro.

Se pot solicita despăgubiri pentru zboruri efectuate cu cel mult 3 ani în urmă, după această dată companiile nemaiavând obligația de despăgubire. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?