Ce riscă rușii care vor folosi internetul lui Elon Musk

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Sistemul Starlink al lui Elon Musk este funcțional în Ucraina
Sistemul Starlink al lui Elon Musk este funcțional în Ucraina
Guvernul rus poate amenda persoane fizice sau companii pentru utilizarea internetului Starlink dezvoltat de compania americană SpaceX.

Noua lege, propusă de organul legislativ rus Duma de Stat, încearcă să împiedice cetățenii să acceseze internetul prin sateliți lui Elon Musk.

Utilizatorii obișnuiți ar putea fi amendați cu sume între 10.000 și 30.000 de ruble (135 $ - 405 $), în timp ce persoanele juridice vor trebui să plătească până la un milion de ruble (6.750 $ - 13.500 $) dacă folosesc serviciul oferit de sistemul Star Link, potrivit Popular Mechanics citat de Business Insider.

Ca răspuns la relatările locale, Elon Musk a scris pe Twitter că: ”Noi doar încercăm doar să aducem oamenii pe Marte. Ajutorul ar fi foarte apreciat”.

După lansarea unui număr de 143 de sateliți pe orbită duminica trecută, SpaceX se se îndreaptă încetișor spre obiectivul său de a ”înfășura” Pământul cu până la 42.000 de sateliți Starlink pentru a oferi internet super rapid.

Elon Musk, anchetat de autoritățile aeronautice americane

Până acum, compania spațială a ”aruncat” 944 de sateliți funcționali în spațiu cu ajutorul rachetelor sale Falcon 9 refolosibile.

Această ”preluare” a cerului reprezintă o amenințare pentru regimurile autoritare precum cel din Rusia. John Byrne, director de servicii specializat în tehnologia telecomunicațiilor la GlobalData, a declarat pentru Insider că este greu pentru Rusia să penalizeze furnizorul de internet, dar ”este mai ușor să amendați sau cel puțin să amenințați să vă amendați proprii cetățeni”.

Byrne a declarat că un guvern este capabil să controleze drepturile de operare a unui serviciu de internet celular, adăugând că, dacă China ar spune operatorilor săi de rețea să interzică anumite site-uri prin intermediul acestui mediu de internet, ar fi ușor.

"Satelitul poate schimba polii de putere, deoarece guvernul nu controlează spațiul; ca urmare, guvernele întâmpină greutăți să controleze conținutul venit prin satelit", a spus el.

Pământul acoperit de sateliți! O afacere de 30 miliarde de dolari pe an

Acestea fiind spuse, guvernele au dreptul de a reglementa spațiul vertical, de exemplu atunci când avioanele călătoresc în spațiul lor aerian desemnat.

Starlink este o rețea de sateliți cu orbită terestră joasă (LEO), care funcționează la o altitudine mult mai mică decât sateliții tradiționali, dar mult mai mare decât serviciul celular. Având în vedere acest lucru, întrebarea este dacă acestea vor fi considerate a fi în sfera controlului guvernamental sau nu, a mai spus Byrne.

Rusia intenționează să dezvolte propria sa constelație de internet prin satelit numită Sfera, care ar putea fi lansată în 2024, a raportat IntelliNews în noiembrie. Proiectul, care se estimează că va costa 1,5 trilioane de ruble (aproximativ 20 de miliarde de dolari), ar permite probabil țării să monitorizeze în continuare traficul intern de internet, a mai explicat Byrne.

Expertul a mai explicat că dacă cetățenii ruși vor utiliza constelația de sateliți ai lui Musk autoritățile acestei țări nu vor mai putea să monitorizeze traficul de internet ceea ce va duce probabil la noi tensiuni intre Rusia și SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Cupru
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc

pixel