Ce riscă rușii care vor folosi internetul lui Elon Musk

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Sistemul Starlink al lui Elon Musk este funcțional în Ucraina
Sistemul Starlink al lui Elon Musk este funcțional în Ucraina
Guvernul rus poate amenda persoane fizice sau companii pentru utilizarea internetului Starlink dezvoltat de compania americană SpaceX.

Noua lege, propusă de organul legislativ rus Duma de Stat, încearcă să împiedice cetățenii să acceseze internetul prin sateliți lui Elon Musk.

Utilizatorii obișnuiți ar putea fi amendați cu sume între 10.000 și 30.000 de ruble (135 $ - 405 $), în timp ce persoanele juridice vor trebui să plătească până la un milion de ruble (6.750 $ - 13.500 $) dacă folosesc serviciul oferit de sistemul Star Link, potrivit Popular Mechanics citat de Business Insider.

Ca răspuns la relatările locale, Elon Musk a scris pe Twitter că: ”Noi doar încercăm doar să aducem oamenii pe Marte. Ajutorul ar fi foarte apreciat”.

După lansarea unui număr de 143 de sateliți pe orbită duminica trecută, SpaceX se se îndreaptă încetișor spre obiectivul său de a ”înfășura” Pământul cu până la 42.000 de sateliți Starlink pentru a oferi internet super rapid.

Elon Musk, anchetat de autoritățile aeronautice americane

Până acum, compania spațială a ”aruncat” 944 de sateliți funcționali în spațiu cu ajutorul rachetelor sale Falcon 9 refolosibile.

Această ”preluare” a cerului reprezintă o amenințare pentru regimurile autoritare precum cel din Rusia. John Byrne, director de servicii specializat în tehnologia telecomunicațiilor la GlobalData, a declarat pentru Insider că este greu pentru Rusia să penalizeze furnizorul de internet, dar ”este mai ușor să amendați sau cel puțin să amenințați să vă amendați proprii cetățeni”.

Byrne a declarat că un guvern este capabil să controleze drepturile de operare a unui serviciu de internet celular, adăugând că, dacă China ar spune operatorilor săi de rețea să interzică anumite site-uri prin intermediul acestui mediu de internet, ar fi ușor.

"Satelitul poate schimba polii de putere, deoarece guvernul nu controlează spațiul; ca urmare, guvernele întâmpină greutăți să controleze conținutul venit prin satelit", a spus el.

Pământul acoperit de sateliți! O afacere de 30 miliarde de dolari pe an

Acestea fiind spuse, guvernele au dreptul de a reglementa spațiul vertical, de exemplu atunci când avioanele călătoresc în spațiul lor aerian desemnat.

Starlink este o rețea de sateliți cu orbită terestră joasă (LEO), care funcționează la o altitudine mult mai mică decât sateliții tradiționali, dar mult mai mare decât serviciul celular. Având în vedere acest lucru, întrebarea este dacă acestea vor fi considerate a fi în sfera controlului guvernamental sau nu, a mai spus Byrne.

Rusia intenționează să dezvolte propria sa constelație de internet prin satelit numită Sfera, care ar putea fi lansată în 2024, a raportat IntelliNews în noiembrie. Proiectul, care se estimează că va costa 1,5 trilioane de ruble (aproximativ 20 de miliarde de dolari), ar permite probabil țării să monitorizeze în continuare traficul intern de internet, a mai explicat Byrne.

Expertul a mai explicat că dacă cetățenii ruși vor utiliza constelația de sateliți ai lui Musk autoritățile acestei țări nu vor mai putea să monitorizeze traficul de internet ceea ce va duce probabil la noi tensiuni intre Rusia și SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel