Ce s-ar întâmpla dacă Nvidia ar costa 4.000 de miliarde de dolari

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
pexels.com
pexels.com
Producătorul de procesoare grafice se bucură de o traiectorie impresionantă pe bursă. Pentru experții de la Bestbrokers întrebarea nu este dacă Nvidia va atinge pragul de 4.000 de miliarde de dolari la bursă... ci când.

Lansarea pe 30 noiembrie 2022 a ChatGPT, robotul conversațional din spatele ascensiunii inteligenței artificiale generative, a schimbat pentru totdeauna istoria Nvidia. Grupul american domină piața cipurilor grafice, esențiale pentru furnizarea puterii de calcul necesare antrenării și dezvoltării modelelor de limbaj AI generativ (ChatGPT, Gemini).

Timp de aproape doi ani, Nvidia a continuat să depășească așteptările pieței, obținând constant rezultate stratosferice. Conform ultimelor date, vânzările Nvidia s-au triplat într-un an, și-a văzut vânzările triplate pe parcursul unui an, când profitul a crescut de șapte ori la 14,9 miliarde de dolari.

Între timp, concurenții nu reușesc să zdruncine hegemonia Nvidia. Intel, de exemplu, a afișat o pierdere netă semnificativă în trimestrul doi, din cauza întârzierii sale la cipurile adaptate AI. În timp ce, de la începutul anului, acțiunea Nvidia a crescut cu 143%, un salt amețitor de 29.000% în decurs de un deceniu.

Intrată pe piața de valori în 1999, Nvidia a avut nevoie de 24 de ani pentru a trece pragul simbolic al capializării de 1.000 de miliarde de dolari (valoarea tuturor acțiunilor sale în circulație). Pentru  celelalte niveluri, racheta Nvidia a fost mult mai rapidă. Compania a depășit pentru prima dată 2.000 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii februarie 2024 și 3.000 de miliarde într-o perioadă și mai scurtă, până la 6 iunie. 

Continuarea raliului bursier va depinde mai ales de capacitatea de a-și susține creșterea vertiginoasă. Dar pentru analiștii Bestbrokers, Nvidia este în stare să meargă mult mai departe, ajungând acolo unde nu a pășit încă nicio altă companie listată din lume.

Spre 4.000 de miliarde de dolari și mai mult?

Potrivit proiecțiilor Bestbrokers, Nvidia poate depăși rapid pragul simbolic de 4.000 de miliarde de dolari. Depășirea acestui prag este estimată pentru începutul anului 2025. Asta dacă valoarea acțiunii va progresa cu o rată medie de 104,25% pe an, precizează cei de la Bestbrokers, care au analizat cele mai mari 50 de capitalizări de piață la nivel mondial la 29 iulie 2024.

Experții au calculat progresia capitalizării bursiere a fiecărei companii de la un an la altul între 2022 și iulie 2024 și au făcut o medie. În cele din urmă, au aplicat această rată medie de creștere la capitalizarea bursieră a fiecărei companii, începând cu 29 iulie 2024.

Revenind la Nvidia, unii observatori ai pieței sunt chiar mai optimiști, avansând ipoteza unei capitalizări de 6.000 de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an. „Fiecare cu părerea lui, dar să nu uităm că puțini au fost cei care au prezis creșterea remarcabilă a Nvidia în 2022, deoarece capitalizarea sa de piață era atunci de doar 364,18 miliarde de dolari”, amintesc specialiștii.

Urmează Microsoft și Apple?

Cine va ține pasul cu Nvidia? Conform calculelor Bestbrokers, Microsoft ar fi a doua companie care ajunge la 4.000 de miliarde de dolari. Cu o capitalizare actuală de piață de 3,16 trilioane de dolari - cu 379 de miliarde de dolari mai mult decât Nvidia - și aplicând o rată medie anuală de creștere de 13,44%, Bestbrokers se așteaptă ca Microsoft să atingă această etapă până la jumătatea anului 2026.

Apple ar fi probabil următorul următor în cazul în care creșterea sa va continua la o rată de aproape 50%, în timp ce compania Meta ar urma să atingă pragul de 4 trilioane de dolari la începutul acestei luni.

Google, cu o capitalizare de piață de 2,065 miliarde de dolari și o rată medie anuală de creștere de 10,23%, va fi, probabil, ultima mare companie care va atinge pragul celor 4 trilioane de dolari, undeva la începutul lunii mai 2031.

Cum rămâne cu gigantul petrolier saudit Saudi Aramco, care deține de multă vreme locul trei în lume în ceea ce privește capitalizarea bursieră? Bestbrokers nu anticipează un destin atât de promițător la bursă, ba chiar îl exclude complet din proiecțiile site-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel