Ce s-ar întâmpla dacă Trump ar ataca Groelanda, teritoriu danez

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nuuk, capitala Groelandei
Nuuk, capitala Groelandei
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a provocat o undă de șoc pe scena internațională cu o declarație fără precedent: revendică Groenlanda, teritoriu aparținând Danemarcei, și nu exclude utilizarea forței militare pentru a-și susține pretențiile. Situația ridică întrebări grave despre viitorul relațiilor NATO și despre impactul asupra stabilității internaționale.

Groenlanda: un teritoriu strategic refuzat de Danemarca

Groenlanda, cel mai mare teritoriu insular din lume, aparține oficial Danemarcei. De la înființarea coloniei în 1721 și integrarea în regatul danez în 1953, Groenlanda a devenit un teritoriu cu guvern propriu în 1979. Danemarca a respins ferm orice revendicare americană, insistând asupra suveranității sale.

Dezechilibru militar evident

Comparativ cu armata Statelor Unite, care dispune de peste un milion de soldați activi, mii de tancuri și aproape 2.000 de avioane de luptă, Danemarca are mai puțin de 20.000 de soldați activi și câteva zeci de tancuri și avioane. În cazul unui conflict militar, Danemarca nu ar avea nicio șansă împotriva SUA, o superputere nucleară.

NATO: Articolul 5 nu se aplică între membri

În condițiile unui posibil conflict militar, apare întrebarea dacă NATO ar interveni pentru a proteja Danemarca. Conform Articolului 5 al Tratatului NATO, o intervenție colectivă este posibilă doar în cazul unui atac din partea unui stat non-NATO. Carlo Masala, expert militar la Universitatea Bundeswehr din Munchen, explică: „NATO nu are mecanisme pentru a soluționa disputele între membri. Articolul 5 se aplică exclusiv atacurilor din afara alianței.”

Anthony Blinken în timpul unei vizite în Groelanda

În schimb, Masala menționează posibilitatea ca statele europene să sprijine Danemarca în baza Articolului 42 (7) din Tratatul UE, care prevede o obligație colectivă de asistență în cazul unui atac armat asupra unui stat membru.

Escaladarea diplomatică și strategia lui Trump

Experții sugerează că Danemarca ar putea invoca Articolul 4 al Tratatului NATO, care permite consultări între statele membre în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale. Totuși, această măsură ar putea escalada tensiunile cu Trump.

Carlo Masala atenuează temerile privind o posibilă escaladare militară: „Din experiența primului mandat Trump, știm că președintele american utilizează frecvent amenințări exagerate ca parte a strategiei sale de negociere. Aceste amenințări nu trebuie luate ad litteram.”

Context geopolitic și implicații

Revendicarea Groenlandei de către Trump aduce în prim-plan tensiunile din cadrul NATO și al relațiilor transatlantice. În timp ce Danemarca beneficiază de sprijinul Uniunii Europene, situația subliniază lipsa unui mecanism clar pentru gestionarea conflictelor între membrii NATO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel