Ce șanse există ca Inteligența Artificială să elimine omenirea

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inteligența Artificială
Inteligența Artificială
Potrivit unui nou studiu care a luat în considerare contribuțiile a 2.778 de cercetători, există un risc deloc neglijabil ca inteligența artificială să declanșeze dispariția oamenilor.

Puțin peste jumătate dintre cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale intervievați spun că există o șansă de cinci procente ca oamenii să fie împinși spre dispariție, printre alte "rezultate extrem de proaste".

Zece la sută dintre respondenți, de exemplu, au spus că este posibil ca mașinile să depășească oamenii în "orice sarcină posibilă" până în 2027. Jumătate dintre respondenți au spus că acest lucru ar fi posibil până în 2047.

Dar nu este vorba numai de răutate: 68,3 la sută dintre respondenți au spus că "rezultatele bune ale inteligenței artificiale supraomenești" sunt mai probabile decât cele rele.

Mai presus de toate, sondajul evidențiază numărul mare de dezacorduri și incertitudini în rândul cercetătorilor, existând un dezacord larg cu privire la faptul dacă progresul ar trebui accelerat sau încetinit.

Jocul cifrelorCifra de cinci procente este, totuși, revelatoare, deoarece evidențiază un pericol semnificativ perceput.

"Este un semnal important că majoritatea cercetătorilor în domeniul IA nu consideră că este foarte puțin plauzibil ca IA avansată să distrugă omenirea", a declarat pentru New Scientist autoarea Katja Grace de la Machine Intelligence Research Institute din California. "Cred că această credință generală într-un risc care nu este minuscul este mult mai revelatoare decât riscul procentual exact".

După cum notează sondajul, "previziunile sunt dificile în general, iar experții în domeniu au fost observați că au performanțe slabe".

"Expertiza participanților noștri este în domeniul inteligenței artificiale și, din câte știm noi, nu au nicio abilitate neobișnuită în ceea ce privește prognoza în general", continuă lucrarea.

Presupuneri educateDar asta nu înseamnă că cuvântul lor ar trebui să fie discreditat.

"Deși nesigure, presupunerile educate sunt ceea ce trebuie să ne bazăm cu toții, iar ale lor sunt informate de expertiza în domeniul relevant", scriu cercetătorii. "Aceste previziuni ar trebui să facă parte dintr-un set mai larg de dovezi provenite din surse precum tendințele în hardware-ul calculatoarelor, progresele în capacitățile de inteligență artificială, analizele economice și opiniile experților în previziuni."

Pe termen scurt, în loc să se aștepte la un eveniment distopic de extincție declanșat de o inteligență artificială rău intenționată, marea majoritate a cercetătorilor în domeniul inteligenței artificiale intervievați au avertizat cu privire la deepfakes, manipularea opiniei publice, crearea de viruși periculoși sau sisteme de inteligență artificială care permit indivizilor să prospere în detrimentul altora.

Iar având în vedere viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, toți ochii vor fi ațintiți asupra IA și a capacității sale enervante de a denatura adevărul într-un mod credibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel