Ce se întâmplă cu fondurile de pensii facultative
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Pensionări anticipate ale personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar.
Pensionări anticipate ale personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar.
Participarea la un fond de pensii facultative trebuie încurajată pentru a suplimenta sursele de venit la pensie, dar şi pentru a creşte valoarea pensiei private, consideră Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil de sectorul de pensii private.

"Având în vedere faptul că depozitele populaţiei la bănci au crescut cu 8,8% în ultimele 12 luni, respectiv 5,2% în termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite să se îndrepte şi spre investiţii în fondurile de pensii facultative, care asigură un venit suplimentar la pensie, în condiţiile unui randament ridicat pe termen lung şi o dispersie prudentă a riscului. Concomitent, ar trebui avut în vedere şi un calendar de creştere graduală a contribuţiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private", a declarat Armeanu.

Locuitorii acestor orașe pot ieși la pensie anticipat fără penalități

În ceea ce priveşte rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II, reprezentantul ASF spune că aceasta a depăşit rata inflaţiei în luna septembrie şi este mai ridicată decât dobânda pe un an la depozitele la termen.

"În luna septembrie rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depăşit rata inflaţiei (4,3%), cu un procent ce variază între 0,43% şi 1,52% şi este, totodată, mai ridicată decât dobânda pe un an la depozitele la termen. Rata anuală de creştere a activelor a fost de 26,15%, demonstrând că sistemul de pensii administrat privat a atins un nivel sustenabil de dezvoltare şi se află într-o perioadă de consolidare şi de stabilitate, în condiţiile în care activele nete au depăşit 13 miliarde euro în luna septembrie", menţionează vicepreşedintele ASF.

Potrivit acestuia, cuantumul contribuţiilor brute lunare a consemnat o creştere de aproximativ 13%, în septembrie 2019 faţă de decembrie 2017, fapt determinat în principal de creşterea câştigului mediu salarial net, cu aproximativ 35% în ultimii trei ani, precum şi de majorarea semnificativă a numărului de salariaţi.

Armeanu a subliniat, totodată, că, în calitate de investitori, fondurile de pensii private au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi la creşterea segmentului investitorilor instituţionali pe termen lung şi indirect la creşterea economică, prin redirecţionarea eficientă a resurselor financiare disponibile.

"Ponderea investiţiilor în acţiuni tranzacţionate pe piaţa de capital din România este în jur de 20% din activul total şi se ridica la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro, asigurând un anumit grad de rezilienţă a pieţei şi contribuind la atingerea statutului de piaţă emergentă. Din perspectiva duratei obligaţiilor, fondurile de pensii au de regulă un comportament investiţional contra-ciclic, care atenuează şocurile în perioade cu volatilitate ridicată a pieţelor de capital, conducând la echilibrarea pieţei şi asigurarea stabilităţii financiare", a explicat Dan Armeanu.

Conform oficialului ASF, activele fondurilor de pensii private au însemnat 5,8% din PIB, nivel atins în luna iunie 2019.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel