Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
"La data de 16.10.2023, începând cu ora 12.00, la Camera Deputaților a avut loc ședința comună a comisiilor de raport (Muncă, Juridică, Constituționalitate), pe marginea PL-x 244/2023 (L4/2023, la Senat) privind Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
SNPPC a fost singurul sindicat din MAI prezent la ședință, ocazie cu care, conștienți că dezbaterea are loc pe marginea proiectului ieșit de la Senat, de fapt pe criticile CCR din vara anului 2023, am solicitat completarea art. XVI, alin. 5 din actualul proiect (fostul art. XIII, alin .5 și 6 din vechiul proiect), astfel:
”Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru obținerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor legilor prevăzute la aliniatul 1, în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse acestora prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani de muncă, pot solicita, pâna la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective”.
Din păcate, comisiile reunite au trecut proiectul exact în forma adoptată de Senat, ignorând plus-valoarea pe care cele câteva mii de polițiști, pompieri, jandarmi/militari l-ar fi adus serviciului public, dacă ar mai fi rămas în sistem până la 31.12.2028. Ulterior, la ora 16.00, în plenul Camerei Deputaților a avut loc votul, iar proiectul nu a mai suferit modificări.
Prin urmare, legea pleacă la promulgare, dar se așteaptă un eventual atac la CCR din partea celor care au acest drept: Președintele României - foarte puțin probabil , Președinții Senatului / Camerei Deputaților - foarte puțin probabil, partidele parlamentare (de obicei, opoziția) - foarte probabil, Guvernul - foarte puțin probabil, ÎCCJ - foarte probabil, Avocatul Poporului -foarte puțin probabil", se arată în analiza SNPPC.
1 - legea nu va fi atacată la CCR (puțin probabil). Pleacă la Președinte, care o poate promulga imediat și, așa cum legiuitorul a prevăzut în corpul legii, intră în vigoare de la 01.01.2024. Asta înseamnă că cei care îndeplinesc condițiile de pensionare la data de 31.12.2023, pot rămâne în sistem până la 31.12.2028, dată până la care se pot pensiona pe actualele prevederi ale Legii 223/2015 (6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate).
2 - legea va fi atacată la CCR ( foarte probabil):
2.1 - CCR admite criticile de neconstituționalitate, constată neconstituționalitatea Legii și o trimite înapoi la Parlament pentru corectarea aspectelor de neconstituționalitate.
2.1.1 - Parlamentul se mișcă rapid și corectează legea conform criticilor formulate de CCR și se reușește promulgarea noii Legi până la finalul anului 2023, noua Lege intrând în vigoare la data de 01.01.2024, nemaifiind atacată la CCR. Asta înseamnă că cei care îndeplinesc condițiile de pensionare la 31.12.2023, pot rămâne în sistem până la 31.12.2028, dată până la care se pot pensiona pe actualele prevederi ale Legii 223/2015 (6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate).
2.1.2 - Parlamentul se mișcă la fel ca în vara/toamna acestui an (cel puțin 2 luni și 8 zile) și corectează legea conform criticilor formulate de CCR. Acest lucru poate duce la depășirea termenului de intrare în vigoare (01.01.2024) și legea ar putea intra în vigoare fie de la data calculată după formula ”3 zile de la promulgare” , fie la o eventuală nouă dată stabilită de legiuitor, dacă nu mai este atacată din nou la CCR. Asta înseamnă că cei care îndeplinesc condițiile de pensionare pănă la noua dată de intrare în vigoare, pot rămâne în sistem până la 31.12.2028, dată până la care se pot pensiona pe actualele prevederi ale Legii 223/2015 (6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate).
2.2 - CCR nu admite criticile de neconstituționalitate, constată constituționalitatea noii legi, Legea pleacă la Președinția României, care o promulgă, dar intră în vigoare tot de la 01.01.2024. Asta înseamnă că cei care îndeplinesc condițiile de pensionare la 31.12.2023, pot rămâne în sistem până la 31.12.2028, dată până la care se pot pensiona pe actualele prevederi ale Legii 223/2015 (6 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate).
"SNPPC a luptat permanent pentru scoaterea pensiilor militare din PNRR și, pe cale de consecință, din Legea trecută acum prin Parlament. Din păcate, și la presiunea Comisiei Europene, invocând PNRR, legiuitorul român nu a fost capabil/nu a vrut să separe pensiile militare de celelalte șase sisteme de pensii ocupaționale, ignorând tradițiile naționale în domeniu, dar și practica din statele NATO/UE", subliniază sindicatul în analiza pe care o puteţi citi detaliat aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...