Ce se întâmplă cu pensiile românilor. Budăi: Eu aşa ceva nu voi semna! Precizări despre pensiile militare

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Marius Budăi
Marius Budăi
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat, luni dimineaţa, despre pensiile românilor. 

Întrebat dacă se va putea face până în toamnă renegocierea PNRR pe partea de pensii, Marius Budăi a spus: "Până în toamnă mai avem două luni. Personal nu cred. Ce pot să vă spun clar este că eu nu voi semna acel procent până în 2070 (n.r. - Plafonul total al cheltuielilor publice brute cu pensiile, de 9,4% din PIB pe termen lung (2022-2070), este precizat în anexa la Decizia de punere în aplicare a Consiliului (CID) privind aprobarea evaluării Planului Național de Redresare și Reziliență pentru România) şi am pentru aceasta susţinerea partidului şi a lui Marcel Ciolacu. Eu aşa ceva nu voi semna! Reforma este demarată deja, contractul este semnat cu Banca Mondială. Săptămâna aceasta, cel târziu săptămâna viitoare voi avea un nou memorandum în Guvern pentru a partaja reforma şi a partaja responsabilităţile pe ministerele de resort. Ştiţi că la primul memorandum din decembrie Apărarea şi Ordinea Publică nu erau trecute în acel memorandum. Comisia Europeană ne-a solicitat  ca şi acestea să fie trecute. Suntem cu paşi avansaţi, lucrăm". 

Cât priveşte o eventuală majorare a pensiilor în cursul acestui an, ministrul Muncii a declarat: "Permiteţi-mi să nu creez aşteptări în rândul opiniei publice pe care să nu le putem îndeplini. Înţeleg curiozitatea jurnalistică, apreciez, înţeleg şi aşteptările oamenilor, dar pentru a nu dezamăgi, implementăm clar ceea ce am spus şi parcurgem etapă cu etapă".

 

Citeşte şi: Demers în Parlament pentru eliminarea unor inechități din Legea pensiilor 263/2010

 

Deputații PNL, Vetuța Stănescu și Dumitru Rujan, propun modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul completării locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale și pentru eliminarea inechităților care afectează angajații combinatelor siderurgice de la Hunedoara și Reșița:

”Am depus astăzi o inițiativă legislativă care modifică anexele nr.2 și nr.3 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. O primă modificare se referă la completarea locurilor de muncă încadrate în condiții speciale cu acele locuri de muncă în care se derulează operațiunile de sortare, sfărâmare și expediere a minereurilor, operațiuni cu risc major asupra sănătății angajaților.

De asemenea, la anexa nr. 3, care conține unităţile încadrate în condiţii speciale de muncă, am propus ca pentru Mittal Steel Hunedoara și Combinatul Siderurgic Hunedoara să fie extinsă lista locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale. Spre exemplu, manipularea materiilor explozive, cocserie, chimizarea gazului de cocs, stingerea şi sortarea cocsului, activitatea desfășurată de personalul de la furnale, activitatea desfășurată în instalații de fabricare a benzenului, toluenului și a tetraclorurii de carbon prepararea de minereuri, precum și altele, sunt locuri de muncă pentru care, astăzi, nu se recunoaște stagiul de cotizare în condiții speciale pentru salariații de la Hunedoara și Reșița, deși înainte de anul 2000 erau încadrate în grupa I de muncă. Le mulțumim colegilor deputați de la toate partidele care au decis să semneze această inițiativă alături de noi și ne exprimăm speranța ca propunerea legislativă să fie adoptată cât mai rapid, astfel încât cei nedreptățiți de actualul cadru legal să simtă că Parlamentul îndreaptă erorile trecutului”.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel