Ce se întâmplă cu ratele românilor. Cristian Popa (BNR), mesaj pentru cei care au credite bancare

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Naționala a României
Banca Naționala a României
Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a vorbit despre politica monetară a Băncii Centrale şi despre ceea ce se va întâmpla cu inflaţia, dobânzile şi ratele românilor. 

Invitat la emisiunea "Apelului matinal" de la Radio România Actualităţi, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a venit cu o serie de informaţii importante pentru români.

Întrebat când se vor simţi efectele scăderii inflaţiei şi în buzunarele oamenilor, Cristian Popa a răspuns: "Păi, în primul rând, aş vrea să punctez faptul că dacă ne uităm în ultimele luni rata inflaţiei şi-a accelerat scăderea în linie cu previziunile Băncii Naţionale. Şi, cum aţi spus şi dvs., ne aşteptăm, potrivit actualelor evaluări, ne aşteptăm să continue să scadă şi în următoarele luni. Acuma, cu riscul de a mă repeta, pentru că spun asta mereu, rata inflaţiei este o rată de creştere.

Deci, faptul că această rată scade nu înseamnă că preţurile vor scădea în medie, ci că vor creşte cu mai puţin. Deci, Banca Naţională prognozează că din trimestrul trei rata inflaţiei va coborî la o cifră, deci vor creşte în continuare, în medie preţurile, însă cu rate de creşteri mai mici. Contextul în care operăm pare că începe să ajute şi el, în sensul că creşterea economică a încetinit peste aşteptări în trimestrul unu şi din perspectiva presiunilor inflaţioniste asta înseamnă o presiune mai mică pe creşterea preţurilor."

 

Ce se va întâmpla cu ratele românilor?

 

"Eu am spus în felul următor este prematur, poate aş putea spune chiar că este total prematur să vorbim de scăderea dobânzii de politică monetară în acest moment. De ce? Pentru că ne uităm în jurul nostru, ne uităm în lume, vedem că băncile centrale din ţările dezvoltate, cum ar fi America sau Banca Centrală a Europei, continuă să crească dobânzile, pentru că inflaţia de bază în ţările dezvoltate şi nu numai se arată a fi sticky, a fi lipicioasă, adică coboară relativ mai încet decât se aşteptau iniţial băncile centrale.

Deci, ar fi prematur să vorbim de reduceri de dobândă în România, când America şi în Europa dobânda continuă să crească. În această idee, probabil e normal să ne aşteptăm la o relativă stabilitate a ratelor de dobândă şi să punctez că, totuşi, în piaţă, în piaţa monetară, dobânda, rata dobânzii a scăzut, ROBOR a scăzut în ultimele câteva luni", a explicat Cristian Popa, citat de Rador.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

S&P Global
Foto: Freepik.com
Bani
Guvern sediu
Termocentrală
Foto: REUTERS
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
panouri solare
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.


pixel