Ce se întâmplă? Negrescu: ”Când America tușește, România intră la terapie intensivă”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O situația din care nimeni nu scapă
O situația din care nimeni nu scapă
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit despre cum ne va afecta situația din Statele Unite, ce se va întâmpla cu pensiie românilor și ce ar trebui să facă statul în aceste condiții. 

”Știți acea expresia: dacă America tușește, Europa face gripă și aș adăuga că, din păcate România intră la terapie intensivă. Ce se întâmplă în Statele Unite, în momentul de față, se va întâmpla, ușor ușor și în Europa, adică recesiune și, probabil, vom avea și noi de suferit”, a estimat analistul financiar Adrian Negrescu.

O percepție greșită

În opinia sa, recesiunea din SUA constituie o tema majoră a agendei mondiale și ar trebuie să fie și pentru noi, în condițiile în care ”percepția publică, percepția venită din zona politică este că nouă ne merge bine, că avem creștere economică, nu avem nici un fel de probleme. Și mergem așa înainte ca pe autostrodată cu mașina la viteză maximă spre un zid de care ne vom lovi poate chiar mai repede decât ne așteptăm”, a atras atenția expertul. 

Vor fi afectate și compensările la energie și gaze

”Să nu uităm un lucru esențial, iar românii trebuie să înțeleagă care este dinamica: anul trecut, economia Statelor Unite creștea cu aproximativ 5,7% în această perioadă. Acum a aterizat, practic, din punct de vedere economic. Este o traiectorie pe care o vedem și în Europa, pe fondul războiului din Ucraina, pe fondul problemelor energetice și, din păcate, s-ar putea ca o astfel de traiectorie să o vedem și în România, în condițiile în care noi nu prea suntem pregătiți din punctul acesta de vedere pentru o scădere economică semnificativă, care va afecta bugetul de stat, modul în care plătim inclusiv compensările la energie și gaze pentru care nu există, în momentul de față, surse de finanțare. 

Vom număra, din păcate, foarte mulți șomeri

Situația este, prin urmare, destul de dificilă la nivel internațional. Trebuie să privim în oglinda generată de aceste date economice la nivel internațional și să ne luăm măsurile de protecție. Și da, pensiile trebuie să crească, probabil cu rata inflației de la 1 ianuarie 2023, dar nu cred că va fi de ajuns, pentru că vom număra, din păcate, foarte mulți șomeri și, de aceea, este momentul să luăm cât mai multe măsuri pentru a putea ajuta oamenii care vor rămâne fără locuri de muncă într-o perspectivă de recesiune și în țara noastră”, a subliniat Adrian Negrescu. 

O criză perfectă din care vom ieși cu greu

În ceea ce privește ultimul semnal de alarmă tras de Fondul Monetar Internațional în starea de sănătate, extrem de precară, a economiei lumii, analistul financiar a explicat că ”FMI ne spune că, din precedenta criză am ieșit tipărind bani, care au reușit să repună pe picioare economia mondială într-un timp foarte scurt. Acum situația este altfel. Deja în timpul pandemiei s-au tipărit nouă trilioane de dolari și șase trilioane de euro. Deci nu prea mai este loc de tipărire de bani, asistâm la o creștere de dobânzi și toate acestea, puse cap la cap, cu războiul, cu creșterea prețurilor la energie, cu această inflație care în România este undeva pe la 20 și ceva la sută, inflație reală, nu 15% cum ne spune INS-ul, toate acestea generează o criză aproape perfectă din punctul meu de vedere. Din care vom ieși cu greu, mai ales că nu suntem la nivelul datoriei din 2010. Am trecut deja, în mod real, de 50% datorie din PIB, iar statul, în momentul de față, are o problemă reală de finanțare. Statul se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană și nu războiul din Ucraina este cauza, ci faptul că nu luăm măsurile de restructurare menite să preîntâmpine situația de criză spre care ne îndreptatăm”, a punctat Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Ministrul Muncii

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
De unde am plecat și unde am ajuns! / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Goană după aur / FOTO: Freepik

HSBC prezintă trei scenarii favorabile pentru aur

Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...

Trilaterală / FOTO: Freepik
Sisteme Patriot / FOTO: Wikipedia

Polonia cumpără rachete Patriot pentru o sumă uriașă

Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...

Carne / FOTO: Freepik
Adrian Negrescu
Sebastian Burduja
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Pădure
Rafinărie / Foto: Freepik
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...


pixel