Ce se întâmplă? Negrescu: ”Când America tușește, România intră la terapie intensivă”

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O situația din care nimeni nu scapă
O situația din care nimeni nu scapă
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit despre cum ne va afecta situația din Statele Unite, ce se va întâmpla cu pensiie românilor și ce ar trebui să facă statul în aceste condiții. 

”Știți acea expresia: dacă America tușește, Europa face gripă și aș adăuga că, din păcate România intră la terapie intensivă. Ce se întâmplă în Statele Unite, în momentul de față, se va întâmpla, ușor ușor și în Europa, adică recesiune și, probabil, vom avea și noi de suferit”, a estimat analistul financiar Adrian Negrescu.

O percepție greșită

În opinia sa, recesiunea din SUA constituie o tema majoră a agendei mondiale și ar trebuie să fie și pentru noi, în condițiile în care ”percepția publică, percepția venită din zona politică este că nouă ne merge bine, că avem creștere economică, nu avem nici un fel de probleme. Și mergem așa înainte ca pe autostrodată cu mașina la viteză maximă spre un zid de care ne vom lovi poate chiar mai repede decât ne așteptăm”, a atras atenția expertul. 

Vor fi afectate și compensările la energie și gaze

”Să nu uităm un lucru esențial, iar românii trebuie să înțeleagă care este dinamica: anul trecut, economia Statelor Unite creștea cu aproximativ 5,7% în această perioadă. Acum a aterizat, practic, din punct de vedere economic. Este o traiectorie pe care o vedem și în Europa, pe fondul războiului din Ucraina, pe fondul problemelor energetice și, din păcate, s-ar putea ca o astfel de traiectorie să o vedem și în România, în condițiile în care noi nu prea suntem pregătiți din punctul acesta de vedere pentru o scădere economică semnificativă, care va afecta bugetul de stat, modul în care plătim inclusiv compensările la energie și gaze pentru care nu există, în momentul de față, surse de finanțare. 

Vom număra, din păcate, foarte mulți șomeri

Situația este, prin urmare, destul de dificilă la nivel internațional. Trebuie să privim în oglinda generată de aceste date economice la nivel internațional și să ne luăm măsurile de protecție. Și da, pensiile trebuie să crească, probabil cu rata inflației de la 1 ianuarie 2023, dar nu cred că va fi de ajuns, pentru că vom număra, din păcate, foarte mulți șomeri și, de aceea, este momentul să luăm cât mai multe măsuri pentru a putea ajuta oamenii care vor rămâne fără locuri de muncă într-o perspectivă de recesiune și în țara noastră”, a subliniat Adrian Negrescu. 

O criză perfectă din care vom ieși cu greu

În ceea ce privește ultimul semnal de alarmă tras de Fondul Monetar Internațional în starea de sănătate, extrem de precară, a economiei lumii, analistul financiar a explicat că ”FMI ne spune că, din precedenta criză am ieșit tipărind bani, care au reușit să repună pe picioare economia mondială într-un timp foarte scurt. Acum situația este altfel. Deja în timpul pandemiei s-au tipărit nouă trilioane de dolari și șase trilioane de euro. Deci nu prea mai este loc de tipărire de bani, asistâm la o creștere de dobânzi și toate acestea, puse cap la cap, cu războiul, cu creșterea prețurilor la energie, cu această inflație care în România este undeva pe la 20 și ceva la sută, inflație reală, nu 15% cum ne spune INS-ul, toate acestea generează o criză aproape perfectă din punctul meu de vedere. Din care vom ieși cu greu, mai ales că nu suntem la nivelul datoriei din 2010. Am trecut deja, în mod real, de 50% datorie din PIB, iar statul, în momentul de față, are o problemă reală de finanțare. Statul se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană și nu războiul din Ucraina este cauza, ci faptul că nu luăm măsurile de restructurare menite să preîntâmpine situația de criză spre care ne îndreptatăm”, a punctat Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel