De fapt, Executivul dorește abrogarea prevederii legale care interzice privatizarea respectivei companii, astfel încât să o transfere Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).
”Promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea înființării unor fonduri suverane de dezvoltare și investiții, denumite în continuare fonduri, urmare adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare si investiții, asemenea fonduri fiind instrumente publice de investiții financiare/intermediere financiară în acțiuni/participații în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piața financiară din România”, se precizează în Nota de fundamentare publicată, miercuri, pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Justificări oficiale
Textul menționează, totodată, că, ”pentru a se crea cadrul legal astfel încât CN Loteria Română S.A. să poată intra în proprietatea privată a unor fonduri la data înregistrării acestora la Registrul Comerțului, prin aportarea acțiunilor companiei la capitalul social al fondurilor, este necesară o intervenție legislativă la nivel primar. Intrarea companiei în proprietatea privată a fondurilor presupune o serie de demersuri premergătoare a căror durată este influențată în mod direct de crearea unui cadru legislativ adecvat”, explică documentul.
Citește și Pensionarii, victime sigure ale escrocilor
Se menționează, de asemeneae, că ”fără o astfel de intervenție legislativă statul român nu poate aporta acțiunile deținute la CN Loteria Română SA la capitalul social al unor fonduri suverane de dezvoltare și investiții, chiar dacă legiuitorul prin prevederile Legii societăților nr. 31/1990 a prevazut ca aportul în natură este permis atât la constituirea societăţilor cât şi la majorarea capitalului social al acestora, fie ele societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată. Prin nepromovarea masurilor propuse în prezenta ordonanță de urgență statul nu îsi poate exercita dreptul acționarului de a dispune asupra bunurilor pe care le deține, aducând astfel efecte negative asupra creșterii economice a companiei luând în considerare necesitatea investițiilor în acest sector de activitate pentru realizarea strategiei de dezvoltare a companiei. În prezent, investitiile efectuate de către CN Loteria Română S.A. se bazează pe sursele proprii de finanțare provenite din activitatea economico-financiară desfășurată”, se amintește în text.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...