Ce se va întâmpla cu producţia agricolă a României. Hossu: Vor avea oferte mult mai bănoase de vânzare către exterior
Autor: Mihai Ciobanu | 21 mai 2022, 09:42
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, a vorbit despre problemele alimentare cu care s-ar putea confrunta România.

„Pentru noi probabil va exista criză alimentară, dar nu pentru continentul sau țările membre ale Uniunii Europene, în mod direct. O să fie pentru Africa, pentru America Latină, pentru că furnizori mari de anumite tipuri de produse agricole și-au micșorat capacitatea și, evident, în momentul respectiv va fi mult mai greu sau la costuri mult mai mari, ceea ce nu-și vor permite.

E similar cu ce se întâmplă în România, unde produse avem, dar capacitatea cetățeanului de a-și achiziționa produsele respective este foarte scăzută. Noi suntem într-o piață internațională, deci în sensul în care nu avem puterea de cumpărare ale unor state bogate, care își permit să achiziționeze la niște prețuri mult mai ridicate. De exemplu, creșterea prețului grâului de două ori sau trei ori va face ca prețul pâinii românului să crească la 4-6 lei sau chiar mai mult, ceea ce ne va face să scădem numărul de cantități de pâine pe care le achiziționăm.

Asta nu înseamnă că producătorii de grâne nu vor mai avea cui să vândă. Ei nu vor mai avea cui să vândă în România, dar în momentul respectiv vor avea oferte mult mai bănoase și mult mai atractive de vânzare către exterior, iar noi, spre deosebire de alte țări din Estul Europei, n-am luat măsuri preventive de siguranță.

Să nu uităm că totuși în agricultură există un ciclu, iar ciclul este de obicei de un an de zile, de aceea a fost și această explozie de inflație pe care am resimțit-o la produsele alimentare, pentru că țăranii, ca și producătorii, au văzut că politica guvernului este de a menține prețul ridicat la gaz, la energie electrică”, a declarat Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”,  la DC News.

 

Citeşte şi: Hossu: Salariul minim, 4.600 de lei. Atât trebuie pentru un trai decent

 

"Lumea începe să reducă volumul de produse pe care le achiziţionează. Iar ideea că să mergem mâncaţi la cumpărături (n.r. – trimitere la declaraţia făcută, recent, de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu) ca să nu cumpărăm suplimentar nu este cea mai fericită.

În fapt, puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%; coşul minim pentru un trai decent pentru luna martie, conform datelor furnizate de INS – şi încă nu are tot impactul legat de creşteri, pentru că facturile vin cu întârziere – arată că un coş minim pentru un trai decent pentru o persoană ar trebui să fie 2.848 de lei net, ceea ce ar conduce la un salariu minim brut de 4.600 de lei. Faţă de 2.550 lei cât este în prezent, diferenţa este substanţială. Faţă de o pensie minimă de 1.000 de lei, diferenţa este extraordinar de mare şi arată că de fapt pensia minimă socială acoperă puţin mai mult decât o treime din cantitatea de bani necesară pentru un trai decent.

Iar în structura unui pensionar evident că există o repartizare a tipurilor de produse, mai puţine cheltuieli pe îmbrăcăminte, dar costurile cele mai mari sunt pe întreţinere şi medicamente", a explicat, la emisiunea "Ce se întâmplă?" realizată de Răzvan Dumitrescu la DC News, Bogdan Hossu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe