Ce urmează dacă Putin pierde războiul: O Primăvară Moscovită sau Fascismul rus
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
 Vladimir Putin
Vladimir Putin
După ce a invadat Ucraina, Rusia lui Putin a fost supusă unui tir de sancțiuni. Națiunea s-a trezit în mare parte izolată economic și comercial de occident.

Rapiditatea și eficiența cu țările au acționat pentru a sancționa Rusia sunt demne de admirație. Aceste măsuri au dus la izolarea națiunii într-un ritm necunoscut până acum în istorie.

De la sfârșitul lunii februarie, Rusia a fost lovită de sancțiuni economice, comerciale și financiare punitive. Se îndreaptă spre o incapacitate de plată a datoriilor, în timp ce o decuplare tehnologică rapidă este, de asemenea, în curs de desfășurare. Firmele străine fug, în timp ce echipele sportive rusești sunt excluse din competițiile internaționale de fotbal și din alte sporturi. Chiar și Federația Internațională a Pisicilor a interzis accesul felinelor rusești la evenimentele sale.

Rusia nu este o tiranie de tinichea precum Cuba sau Coreea de Nord; este o putere majoră a cărei populație a fost, până de curând, profund conectată la mediul său global mai larg. Acum, Rusia suferă un grad de ostracizare internațională care, de obicei, se întâmplă doar atunci când o țară este în război cu lumea.

Ce va însemna în cazul în care conflictul Rusiei cu Ucraina se va prelungi luni sau ani de zile? Ne putem imagina câteva scenarii, toate acestea ar reprezenta provocări neplăcute pentru Rusia, iar unele dintre ele ar putea fi destul de îngrijorătoare pentru America și aliații săi.

Primăvara moscovită

Cea mai optimistă variantă ar fi o "Primăvară moscovită", în care costurile conflictului duc la o schimbare de regim și la o renaștere a democrației pe care Rusia a cunoscut-o în mod efemer în anii 1990. Elitele rusești îl dau la o parte pe Putin și fac pace cu Ucraina. După ce au experimentat consecințele agresiunii și autocrației, păturile mai urbane și mai liberale ale societății rusești cer o deschidere politică mai largă și reintegrarea țării în lume, scrie Bloomberg. La fel cum izolarea a ajutat la convingerea Africii de Sud să renunțe la apartheid la sfârșitul anilor 1980, oprobiul extern forțează schimbări dramatice în politicile externe și interne ale Moscovei.

Joe Biden cere eliminarea Rusiei din G-20

Șansele ca acest scenariu să se materializeze sunt mici. Două decenii de putinism au lăsat Rusia cu o opoziție slabă și fragmentată. Cu siguranță, președintele a încercat să contracareze orice lovitură de stat prin cooptarea serviciilor de securitate și de informații și prin punerea acestora unele împotriva altora. Și chiar dacă Rusia ar avea parte de o revoluție, fiți atenți: Istoria anilor 1990 ne avertizează că ar putea urma instabilitatea și chiar haosul.

Uriașul rănit

Un al doilea scenariu, mai plauzibil, este "Uriașul rănit". În acest caz, Putin își folosește controlul asupra serviciilor de securitate pentru a se agăța de putere și a reprima orice nemulțumire populară pe care izolarea o produce. El exploatează oportunitățile de pe piața neagră pe care sancțiunile le creează în mod inevitabil pentru a compensa acoliții loiali. Rusia devine tot mai dependentă de China, în timp ce caută alternative economice și tehnologice la Occident.

Ceea ce se schimbă nu este atât de mult politicile rusești, cât puterea rusă: Costul de a merge înainte este o uzură continuă a economiei, o modernizare tehnologică întârziată și o slăbire pe termen lung a potențialului militar al Moscovei. Acest scenariu nu este grozav pentru democrațiile din Vest și din Pacific, dar nu este nici teribil: Împotriva unei Rusii mai leneșe și mai stagnante, SUA s-ar putea descurca destul de bine într-o rivalitate prelungită.

Teheranul de pe Volga

Există un al treilea scenariu, mai întunecat: "Teheranul de pe Volga". Aici, izolarea și radicalizarea merg mână în mână. Rușii educați, cu o mobilitate ascendentă, părăsesc țara, scăpând regimul de cei mai deschiși critici liberali ai săi. Rezistenții îmbrățișează o "economie de rezistență" bazată pe autosuficiență și pe evitarea influenței contaminante a Occidentului. Epurările interne agresive, propaganda necruțătoare și stimularea naționalismului militant produc o variantă rusă de fascism. Când Putin cade în cele din urmă, este înlocuit de un lider la fel de represiv, ambițios și xenofob.

Rusia devine astfel un Iran superputere cu arme nucleare - o țară care este permanent înstrăinată de lume și care compensează slăbiciunea prin beligeranță sporită. Departe de a se retrage în confruntarea sa cu Occidentul, această Rusie ar putea mări intensitatea acestei lupte - urmărind programe ample de sabotaj în Europa sau antrenându-și mai agresiv armele cibernetice asupra unor ținte din SUA și din alte țări democratice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...


pixel