PNL primește șase ministere, inclusiv Energia și Fondurile Europene
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan,...
"Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei", precizează agrometeorologii.
În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-80%), iar culturile însămânţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum şi înfrăţirea (40-100%).
Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate.
În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi legarea rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali. În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va înregistra fazele de "plâns" şi înmugurire, precum şi local, dezmugurirea.
Cotația grâului este în creștere din cauza secetei din Europa
În ceea ce priveşte culturile prăşitoare (floarea-soarelui, porumb) înfiinţate până în prezent, acestea se vor afla în primele faze de vegetaţie (germinare şi răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.
"Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea în condiţii bune a lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii", se arată în prognoza agrometeo.
Din punct de vedere meteorologic, în intervalul 22 - 28 aprilie, vremea va fi mai rece sub aspect termic la începutul intervalului, dar va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 şi 14 grade Celsius la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1 - 4 grade Celsius comparativ cu mediile climatologice şi 7 - 8 grade în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 4 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 11 şi 25 de grade Celsius, în toate zonele de cultură, iar cea minimă va oscila între minus 4 şi 12 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.
La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnă se va încadra între 10 şi 19 grade Celsius, favorabilă efectuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.
În acelaşi timp, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, se vor putea înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în nordul ţării.
Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan,...
Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...
Această ajustare reflectă...
Când ar putea fi adoptată o...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...
O tranzacție de peste 5...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Președintele ales a lansat un...
Un proiect revoluționar...
Ungaria caută o soluție pentru...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...
Cheltuielile de apărare ale...
Întreprinderea vizată numără...
Negocieri intense pentru un plan de economii fără...
Pe ultima sută de metri!
Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...
În multe magazine acest produs...
Grupaj de știri.
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...