Ce spune despre Putin schimbul de prizonieri de ieri

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Putin și-a întâmpinat oamenii de încredere
Putin și-a întâmpinat oamenii de încredere
Putin s-a deplasat personal la aeroportul Vnukovo din Moscova pentru a-l îmbrățișa pe Vadim Krasikov la coborârea din avionul care l-a adus acasă. Acesta este "patriotul" pe care Putin a încercat să îl elibereze încă de când a fost condamnat și încarcerat în Germania pentru asasinarea în 2019 a unui cetățean georgian care luptase împotriva forțelor ruse în Cecenia în urmă cu mai bine de 20 de ani.

De asemenea, printre cei eliberați în Rusia s-au numărat persoane condamnate de instanțe independente pentru infracțiuni cibernetice, tranzacții cu informații privilegiate și încălcarea sancțiunilor. Un cuplu condamnat în Slovenia pentru că a operat în întreaga Europă ca spioni ruși sub acoperire.

Cum rămâne cu cealaltă parte a tranzacției? Biden, de asemenea, s-a deplasat personal la aeroport pentru a saluta trei americani eliberați din închisorile rusești, inclusiv Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal condamnat în mod absurd pentru spionaj. Alsu Kurmasheva, redactor la Radio Liberty-Radio Free Europe din Praga, fusese închisă în timp ce vizita Rusia pentru că ar fi răspândit știri false. Paul Whelan, care fusese lăsat la vatră cu dezonoare de Maria Militară Americană după ce curtea marțială l-a condamnat pentru furt în 2008, a fost condamnat pentru spionaj de un tribunal rus în 2018. Atât Whelan, cât și guvernul SUA au negat această acuzație.

Deținătorul cărții verzi și rezidentul american Vladimir Kara-Murza a fost și el în avionul inițial de la Moscova spre Turcia. El devenise cel mai proeminent oponent politic al lui Putin după moartea în arest la începutul acestui an a lui Alexei Navalny.

Desigur că nimeni nu se așteaptă ca țările să își recunoască spionii în public. Dar sistemul judiciar rus hotărăște atât de clar astfel de cazuri la comanda Kremlinului, încât nu există niciun motiv pentru a da greutate concluziilor tribunalelor. Acești oameni au fost ostatici, adunați de Putin pentru a fi schimbați cu un asasin, criminali și spioni adevărați.

Într-un fel, toate acestea sunt obișnuite. În 2022, vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost schimbată pentru un celebru traficant de arme rus, Viktor Bout. "Infracțiunea" ei a fost să treacă prin vama rusă cu mai puțin de un gram de ulei de hașiș prescris pentru uz medical într-o țigară. Dar ceea ce face ca ultimul schimb să fie extraordinar este faptul că a necesitat cooperarea mai multor țări și a inclus opt disidenți ruși fără nicio legătură cu vreuna dintre ele.

Potrivit lui Christo Grozev, un jurnalist de investigație care face lobby pentru aceast gen de tranzacție din 2021, ideea inițială a fost ca Germania să îl cedeze pe Krasikov în schimbul lui Navalnîi. Acesta din urmă fusese tratat în Germania după ce fusese otrăvit în Rusia cu agentul neurotoxic Novichok. Atunci când Alexei, în vârstă de 47 de ani a murit mai târziu într-o colonie penală din Arctica, Germania a fost cea care a insistat să fie eliberați mai mulți disidenți ruși, pentru a putea elibera un asasin.

După cum a subliniat Biden, acest lucru nu a fost în mod evident în interesul propriu al Germaniei; aceasta nu a primit niciun german înapoi. Nici Slovenia nu a primit înapoi niciun sloven. Ele au acționat în beneficiul aliatului lor american și al unui grup de ruși deosebit de altruiști. Printre cei opt disidenți se aflau și alți opozanți ai lui Putin, precum și activiști pentru drepturile civile, cum ar fi Oleg Orlov, copreședinte al organizației Memorial, câștigătoare a Premiului Nobel, care, timp de 30 de ani, a expus cazuri de represiune internă din era sovietică.

Cu siguranță, acest schimb a fost o victorie politică pentru Biden. Cu siguranță, a fost, de asemenea, o victorie pentru fostul ofițer KGB Putin, care a demonstrat încă o dată agenților și spionilor săi din operațiunile secrete că își pot desfășura activitatea viitoare în străinătate în siguranță, știind că nu vor fi lăsați să putrezească în închisoare dacă sunt prinși. Acest schimb este o arată extrem de clar diferența și semnificația oamenilor și valorilor pe care fiecare parte le consideră prioritare, cât și extraordinara importantă a alianțelor.

Analistul Bloomblerg Marc Champion afirmă că democrațiile, desigur, conduc și acestea rețele de spionaj, ucid oameni și fac lucruri rele. Nu există îngeri printre state. Dar, spre deosebire de Rusia lui Putin, acest lucru nu le definește. A trăi cu statul de drept - indiferent cât de imperfect - este o experiență fundamental diferită de a trăi fără el. În egală măsură, alianțele pot fi incomode și frustrante, dar valoarea lor nu este definită de această frustrare și nici exclusiv de cheltuielile pentru apărare, oricât de importante ar fi acestea.

Analistul mai spune că: ”Este tentant să admirăm oameni puternici precum Putin, sau chiar oameni puternici în devenire precum Donald Trump. Ei au mai multă libertate de acțiune, nu trebuie să se supună legilor și nu trebuie să facă compromisuri cu propria tabără înainte de a se confrunta cu concurenți străini. Ei par mai capabili să facă lucruri, chiar dacă afirmația lui Trump că ar fi putut obține o înțelegere mai bună sună ridicol”.

Ceea ce contează este să recunoaștem ce fac de fapt acest gen de lideri precum Putin și Trump: legi arbitrare, represiune internă, luarea de ostatici și prețuirea asasinilor de stat în detrimentul drepturilor individuale. Chiar nu este nimic de admirat aici sau de dorit, conchide analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel