Ce spune Moscova că ar avea de pierdut Occidentul dacă ar confisca activele rusești pentru a le redirecţiona către reconstrucţia Ucrainei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rubla rusească
Rubla rusească
Agenția de știri rusă de stat RIA a declarat duminică că a calculat că Occidentul ar putea pierde active și investiții în valoare de cel puțin 288 de miliarde de dolari dacă ar confisca activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, iar Moscova ar riposta.

După ce președintele Vladimir Putin a trimis forțe în Ucraina în februarie 2022, SUA și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe al Rusiei, blocând aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele rusești în Occident, informează Reuters.

Oficialii americani și britanici au lucrat în ultimele luni pentru a confisca activele rusești înghețate în Belgia și în alte orașe europene pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, transformată în ruină.

Rusia a acuzat Washingtonul că încearcă să forțeze țările din Europa, unde se află cele mai multe active rusești, să semneze măsuri similare, iar Kremlinul a declarat că Moscova are o listă de active americane, europene și de altă natură care ar urma să fie confiscate dacă țările occidentale vor continua să facă presiuni.

RIA a citat date care, potrivit acesteia, arată că investițiile directe ale Uniunii Europene, națiunilor G7, Australiei și Elveției în economia rusă la sfârșitul anului 2022 se ridicau la 288 de miliarde de dolari.

Aceasta a precizat că națiunile UE dețineau 223,3 miliarde de dolari din aceste active, din care 98,3 miliarde de dolari erau deținute oficial de Cipru, 50,1 miliarde de dolari de Olanda și 17,3 miliarde de dolari de Germania.

Acesta a precizat că printre primii cinci investitori europeni în economia rusă se numără și Franța, cu active și investiții în valoare de 16,6 miliarde de dolari, și Italia, cu 12,9 miliarde de dolari.

Dintre țările G7, a numit Marea Britanie ca fiind unul dintre cei mai mari investitori, citând date de la sfârșitul anului 2021 care arătau că activele britanice în Rusia erau în valoare de aproximativ 18,9 miliarde de dolari.

Acesta a precizat că Statele Unite aveau active rusești în valoare de 9,6 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022, Japonia 4,6 miliarde de dolari și Canada 2,9 miliarde de dolari.

Elveția și Norvegia, despre care RIA a spus că au semnat măsurile anti-rusești, aveau 28,5 miliarde de dolari și, respectiv, 139 de milioane de dolari la sfârșitul anului 2022, a precizat, în timp ce datele au arătat că Australia avea 683 de milioane de dolari investiți la sfârșitul anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bancnote
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori

pixel