Ce spune Moscova că ar avea de pierdut Occidentul dacă ar confisca activele rusești pentru a le redirecţiona către reconstrucţia Ucrainei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rubla rusească
Rubla rusească
Agenția de știri rusă de stat RIA a declarat duminică că a calculat că Occidentul ar putea pierde active și investiții în valoare de cel puțin 288 de miliarde de dolari dacă ar confisca activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, iar Moscova ar riposta.

După ce președintele Vladimir Putin a trimis forțe în Ucraina în februarie 2022, SUA și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe al Rusiei, blocând aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele rusești în Occident, informează Reuters.

Oficialii americani și britanici au lucrat în ultimele luni pentru a confisca activele rusești înghețate în Belgia și în alte orașe europene pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, transformată în ruină.

Rusia a acuzat Washingtonul că încearcă să forțeze țările din Europa, unde se află cele mai multe active rusești, să semneze măsuri similare, iar Kremlinul a declarat că Moscova are o listă de active americane, europene și de altă natură care ar urma să fie confiscate dacă țările occidentale vor continua să facă presiuni.

RIA a citat date care, potrivit acesteia, arată că investițiile directe ale Uniunii Europene, națiunilor G7, Australiei și Elveției în economia rusă la sfârșitul anului 2022 se ridicau la 288 de miliarde de dolari.

Aceasta a precizat că națiunile UE dețineau 223,3 miliarde de dolari din aceste active, din care 98,3 miliarde de dolari erau deținute oficial de Cipru, 50,1 miliarde de dolari de Olanda și 17,3 miliarde de dolari de Germania.

Acesta a precizat că printre primii cinci investitori europeni în economia rusă se numără și Franța, cu active și investiții în valoare de 16,6 miliarde de dolari, și Italia, cu 12,9 miliarde de dolari.

Dintre țările G7, a numit Marea Britanie ca fiind unul dintre cei mai mari investitori, citând date de la sfârșitul anului 2021 care arătau că activele britanice în Rusia erau în valoare de aproximativ 18,9 miliarde de dolari.

Acesta a precizat că Statele Unite aveau active rusești în valoare de 9,6 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022, Japonia 4,6 miliarde de dolari și Canada 2,9 miliarde de dolari.

Elveția și Norvegia, despre care RIA a spus că au semnat măsurile anti-rusești, aveau 28,5 miliarde de dolari și, respectiv, 139 de milioane de dolari la sfârșitul anului 2022, a precizat, în timp ce datele au arătat că Australia avea 683 de milioane de dolari investiți la sfârșitul anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel