Ce SUMĂ trebuie să plătești pentru a primi cetățenie TURCĂ
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Ce SUMĂ trebuie să plătești pentru a primi cetățenie TURCĂ / Foto: Unsplash
Ce SUMĂ trebuie să plătești pentru a primi cetățenie TURCĂ / Foto: Unsplash
Guvernul Turciei a majorat suma minimă pe care străinii trebuie să o investească în achiziţionarea de proprietăţi imobiliare pentru a primi cetăţenia turcă, de la 250.000 până la 400.000 de dolari, pe fondul creşterii explozive a preţului locuinţelor în Turcia, informează Bloomberg.

Potrivit unei modificări legislative publicate vineri în Monitorul Oficial, cetăţenii străini pot obţine cetăţenia turcă dacă achiziţionează o proprietate imobiliară cu o valoare de cel puţin 400.000 de dolari. Banii trebuie depuşi într-o bancă turcească, care la rândul său va vinde dolari către Banca Centrală a Turciei în schimbul lirelor.

Autorităţile de la Ankara au introdus o schemă de tip cetăţenie pentru case în anul 2017. Un an mai târziu suma minimă pe care străinii trebuiau să o investească în imobiliare în schimbul cetăţeniei a fost redusă, de la un milion de dolari la 250.000 de dolari, în încercarea de a atrage şi mai multe investiţii străine.

În ultimul an însă preţul locuinţelor în Turcia a crescut cu aproape 100%. Dezvoltatorii imobiliari dau vina pe creşterea costurilor cu imputurile, deprecierea lirei şi oferta limitată de locuinţe pentru această creştere explozivă a preţurilor.

Noua majorare a sumei minime ar urma să se aplice din data de 13 iunie, a spus Ali Kemal Gurdal, care conduce o companie de construcţii în provincia Antalya şi se concentrează pe clienţii străini. "În ultimele luni am văzut o creştere semnificativă a interesului, în special din partea ruşilor şi ucrainenilor", a spus Ali Kemal Gurdal. Potrivit acestuia, băncile turceşti au început să deschidă conturi în ruble, ceea ce a impulsionat vânzările. Însă şi alte state, precum Emiratele Arabe Unite, au înregistrat o creştere a achiziţiilor de proprietăţi imobiliare de către ruşi, în condiţiile în care avuţia lor este ameninţată de sancţiunile impuse Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

Bugetul programului Rabla Plus alocat persoanelor juridice, epuizat în două ore

În primul trimestru al acestui an, cetăţenii străini au achiziţionat 14.344 de locuinţe în Turcia, în creştere cu 45% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cumpărătorii din Iran, Irak şi Turcia au ocupat primele trei poziţii.

Luna trecută un grup de parlamentari din opoziţie au depus o moţiune în parlament în care au cerut interzicerea vânzării de proprietăţi imobiliare către străini, cel puţin temporar. Mehmet Guzelmansur, unul dintre parlamentarii care au semnat moţiunea, a declarat că aceste tranzacţii alimentează tendinţa de creştere a preţului locuinţelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel